COMARCA, CULTURA
- Els Torms

La incidència de la Mancomunitat a les Garrigues, en una jornada del Centre d'Estudis als Torms

La jornada es farà a l'escola dels Torms, creada per la Mancomunitat el 1916.

Aquest any es commemora el centenari de la Mancomunitat de Catalunya, l'òrgan que va aplegar les quatre diputacions per donar un fort impuls social i econòmic en múltiples aspectes del país. Per tal de donar a conèixer i valorar les actuacions de la Mancomunitat a la comarca, el Centre d'Estudis de les Garrigues (CEG) ha organitzat una jornada als Torms per al proper dissabte 11 d'octubre, amb la col·laboració del Consell Comarcal i l'Ajuntament. La jornada es farà a l'escola Joan Benet i Petit, una obra precisament de la Mancomunitat el 1916 i tancada el curs passat per falta d'alumnes.

A banda de les intervencions protocolàries de l'alcalde, Joan Masip, el president del Consell Comarcal, Juli Muro, el president del CEG, Josep Rubió i el director de l'IEI, Josep M. Solé i Sabaté, el programa és el següent:

17:30h. Ponència inaugural: "La Mancomunitat a les Terres de Lleida i a les Garrigues", a càrrec de Jaume Barrull (UdL).

18:00h: "La figura de Pere Mías i Codina, conseller de la Mancomunitat", a càrrec de Marc Macià (UdL i membre del CEG).

18:30h: "La incidència i actuació en la cultura, l'ensenyament i les comunicacions, a càrrec de Jordi Soldevila (membre del Centre Recerques del Pla d'Urgell "Mascançà").

19:00h: "La incidència i actuació en l'agricultura", a càrrec de Josep Rubió (membre del CEG).

19:30h: Debat-taula rodona.

20:00H: Cloenda de l'acte.

Precisament, el cervianenc Josep Rubió, així com Jordi Soldevila i Jaume Barrull, són tres dels autors del llibre sobre la Mancomunitat que s'ha presentat recentment i del qual parlàvem aquí.

També pots recuperar en aquest enllaç el reportatge de l'historiador borgenc Marc Macià "La petjada de la Mancomunitat a les Garrigues", publicat el mes d'abril al núm 369 de SomGarrigues.