COMARCA
- Les Borges Blanques

L'Ajuntament de les Borges, disposat a garantir la normalitat del 9N al municipi

L'Ajuntament de les Borges, a través de l'alcalde Enric Mir, s'ha posat a disposició de la Generalitat per “garantir que la nova fórmula de participació ciutadana que el Govern planteja per al 9N transcorri correctament i amb absoluta normalitat”. Segons ha explicat l'alcalde, el consistori està a l'espera de rebre indicacions del Govern per acabar de determinar els detalls de l'operatiu del dia 9. De moment, quatre regidors de l'equip de govern (alcalde, tinents d'alcalde Núria Palau i Francesc Macià, i regidor d'Urbanisme i Esports Francesc Mir) ja han manifestat la seva intenció d'inscriure's avui mateix com a voluntaris per col·laborar “en tot el que sigui necessari”, ha explicat Mir.

L'alcalde ha assegurat que “tot i que no és la consulta que hauríem volgut, el compromís del consistori es manté intacte”. Mir creu que en aquest nou procés de participació també hi haurà urnes, paperetes i la mateixa pregunta, per tant cal donar-li tot el suport perquè és una oportunitat única d'exercir el nostre dret a decidir. 

Quins punts de votació hi haurà?
Tal com es preveia inicialment la consulta oficial, els punts de votació havien de ser els habituals dels comicis electorals, però amb la nova proposta de 9N arran de la suspensió de la primera pel Tribunal Constitucional, es parla de 600 col·legis, que serien en instal·lacions de la Generalitat com instituts d'educació secundària. A les Garrigues, d'aquests només n'hi ha dos (les Borges i la Granadella), i falta per veure si només existiran aquests dos punts de votació o n'hi haurà també a altres pobles.

De moment, la comissió executiva de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha deicidit aquesta setmana que demanarà a tots els municipis que es posin a disposició del Govern de la Generalitat per tal de contribuir a la celebració de la consulta alternativa del 9N. El president de l’AMI, Josep Maria Vila d’Abadal, ha explicat que “els 920 municipis que van aprovar la moció de suport a la consulta faran el que ells creguin que han de fer, però l’AMI coordina, juntament amb l’Associació Catalana de Municipis, tots aquests ajuntaments, i entenem que ens hem de posar a disposició del govern i buscar fórmules per ajudar, atès que amb les 600 seus electorals de què disposa la Generalitat no serà suficient”.

[web de la consulta, on es poden fer inscripcions de voluntaris]

[guia per votar el 9N, publicada per Vilaweb]