COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

Bicicletada reivindicativa a la banqueta davant la possible represa de les obres

Estat en què ha quedat la banqueta després de les obres de l'hivern passat.

Un cop acabada la temporada de reg, i amb períodes més amplis de dies sense que baixi aigua pel canal d'Urgell, és molt probable que la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU) reemprengui les obres de construcció d’una nova llera de formigó armat ala Quarta Séquia, tal com van fer l'hivern passat. Mentre en aquella ocasió, els treballs van tenir lloc dins el terme de les Borges, aquesta vegada podrien entrar ja al municipi de Juneda, és a dir, en direcció als Nou Salts, cosa que ha posat en alerta entitats i ciutadans preocupats per la preservació d'aquest entorn.

Aquesta preocupació i la interposició de l'Ajuntament de les Borges ja va portar a mantenir algunes reunions amb els responsables de la CGRCU, de les quals n'ha de sorgir un conveni de consens. De moment, però, es desconeix l'abast de les obres que es volen dur a terme i el grau d’afectació a l’arbrat de les banquetes.

Segons l'associació La Banqueta, de Juneda, "tot sembla indicar que ben poca cosa canviarà respecte l’obra executada la temporada passada i, de nou, assistirem a la desaparició d’un nou tram de banqueta arbrada, amb tala d’arbres i extracció i eliminació de soques".

Propostes i mesures
A primers de setembre, la Banqueta va remetre als regants i als alcaldes de les Borges i Juneda un informe on argumentava els motius pels quals calia reconsiderar les obres i s'hi feien unes propostes per tal de minimitzar l’afectació a l’arbrat i implementar diverses mesures de seguretat per facilitar l’evacuació de persones o animals que poguessin caure a l’aigua. L'entitat lamenta que encara no n'hagin rebut cap resposta.

El que sí ha fet la CGRCU és plantar una alineació de plançons en un dels costats del tram desarbrat l’any passat. Tanmateix, la mesura es considera "clarament insuficient" per les entitats, ja que es tracta de pocs arbres, allunyats de la llera i que no contribueixen a reparar la desfiguració de la banqueta.

Bicicletada
Per tot plegat, i per reivindicar de nou les banquetes arbrades, reclamar-ne una protecció legal i efectiva i demanar unes obres de revestiment compatibles amb la conservació de l’arbrat, s'ha convocat una pedalada a la zona aquest dissabte, 1 de novembre. Els junedencs sortiran a les 11 del matí de la plaça Jacint Rosinach i faran un recorregut de 10 km. Falta per veure si des de les Borges s'hi afegeix també algun grup.