COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

Les Borges aprova el conveni amb la Casa Canal sobre les obres a la Quarta Séquia

Les obres van suposar l'eliminació de l'arbrat (foto: SG)

La Junta de Govern de les Borges ha aprovat el conveni entre l’Ajuntament i la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU) per actuacions al canal dins del terme municipal de les Borges, tant per obres ja executades com per obres futures. L'acord arriba arran de les obres que la Casa Canal va fer l'hivern passat per construir una llera de formigó armat i que van suposar l'eliminació total del característic arbrat de l'entorn, una actuació que va motivar les protestes d'entitats com la Banqueta, Ipcena i l'Ateneu Popular Garriguenc i una ordre de paralització de les obres per part del consistori, al haver-se fet sobre un Bé Cultural d'Interès Local. 

D'aleshores ençà, totes les parts han estat debatent i buscant fórmules per evitar nous danys i fer compatibles els treballs de modernització amb el manteniment del valor social i paisatgístic de la zona, un dels principals espais de promoció turistica del nord de la comarca. Finalment, Ajuntament i Casa Canal signen el conveni, del qual se n'han desmarcat les entitats, que hi havien volgut introduir aportacions i propostes de millora.

Reg, reposició i informació
El conveni preveu que, a partir d’ara, l'Ajuntament consent la realització de les obres executades en el tram de 4a Sèquia Principal i, al seu torn, la Casa Canal instal·larà un sistema de reg localitzat a tots els arbres que havien replantat la Banqueta, l'Ateneu i el Centre Excursionista. Al mateix temps, la Casa Canal s'ha de fer càrrec de la reposició, amb espècies autòctones, de la resta d'arbres que va talar a la zona on va treballar fins a disposar aquest tram com a mínim amb igual nombre d'arbres que els eliminats, i instal·larà el corresponent sistema de reg, que inclourà l’abastament d’aigua a tota la zona replantada. A canvi, l'Ajuntament es farà càrrec de regar aquests arbres, així com el manteniment i reposició del seu sistema. De moment, la Casa Canal n'ha replantat alguns plançons; lluny, però, de la quantitat que va eliminar.

Pel que fa a obres futures, la Casa Canal haurà de comunicar prèviament a l'Ajuntament els treballs que puguin afectar els element declarats Bé Cultural. Prèviament a l'execució, ambdues parts consensuaran la forma de dur a terme qualsevol actuació que pugui afectar la massa forestal d'aquesta zona, justificant la necessitat de les actuacions de forma objectiva.

El conveni també inclou una relació-inventari de tots aquells elements i arbres que es considera a priori necessari preservar, alhora que preveu que en tots els trams on sigui necessària la tala d’arbres, la Comunitat General reposi tantes unitats com es tallin i implanti un sistema de reg localitzat, així com la instal·lació de diverses mesures de seguretat.

L'alcalde de les Borges, Enric Mir, considera que amb aquest acord “garantim la preservació del nostre patrimoni natural, sense perjudicar la nostra important producció agroalimentària”.

Pendents de Juneda
La intenció de la Casa Canal, però, no és actuar només al terme de les Borges, sinó continuar també en direcció als Nou Salts i Juneda, on hi ha la part de canal més ben conservada i més valorada socialment. Segons publicava aquesta setmana el diari La Mañana, la intenció de la Casa Canal és aprovar un conveni similar al de les Borges, però l'Ajuntament de Juneda està valorant com afronta la situació. D'entrada, demana salvar tot el marge dret i alguns trams del marge esquerre, així com mantenir el nivell d'aigua a la part superior del canal.