COMARCA
- Bellaguarda , Les Borges Blanques

Bellaguarda s'emporta una altra vegada un dels premis de la Fira de l'Oli i les Garrigues

(foto: Patronat de Fira)

La cooperativa de Bellaguarda s'ha tornat a emportar un dels premis de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que té lloc aquest cap de setmana a les Borges Blanques. Concretament, el de Bellaguarda ha estat escollit pel jurat com el millor en la categoria Fruitat Verd Dolç. El guardó s'afegeix als que l'entitat porta anys recollint en aquesr certamen. El 2014, per exemple, va obtenir el premi Fruitat Madur; el 2011, el Fruitat Madur; el 2010, el Fruitat Verd Dolç; i el 2008, 2007 i 2004, el Fruitat Verd Amarg. 

Els altres dos premiats d'aquesta 52a edició han estat el Molí Gabriel Alsina, de Castelló de Farfanya (la Noguera) en la categoria Fruitat Verd Amarg i el Molí Mas del Clos, de Móra d'Ebre (la Ribera d'Ebre) com a millor Fruitat Verd Madur.

Aquest any, com a novetat, l'últim tram de la selecció del jurat s'ha fet oberta al públic i ha tingut lloc aquest dijous, el dia abans de l'obertura de la Fira, a la Casa de la Cultura de les Borges, a càrrec del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya. A l’acte, al que hi han assistit els distribuïdors participants en la Missió Comercial Inversa amb què s’iniciarà el certamen, hi ha intervingut el gerent de la Fira, Jordi Ribalta, el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila i el president del Patronat Fira de les Garrigues i alcalde de les Borges Enric Mir.

Els nou tastadors del Panell Oficial que han fet de jurat del concurs, han dividit les mostres finalistes en les tres categories que recullen les bases de la Fira de l’Oli i les Garrigues, Fruitat Verd Amarg, Fruitat Verd Dolç i Fruitat Madur. Amb les mostres finalistes codificades damunt la taula, les han anat tastant i puntuant-les públicament per categories, desprès d’haver valorat la intensitat i l’equilibri de l’aroma, el grau d’amargura, de picant i de dolçor de cada oli, a més dels seus aromes secundaris, entre els que es premia els relacionats amb carxofes, pebrots, ametlles, tomàquets, fonoll, l’herba i les fulles.