COMARCA
- Els Torms , Juncosa , Les Borges Blanques

Un incendi crema més de 20 hectàrees als Torms i Juncosa

(foto: Bombers)

La comarca ha patit aquest dilluns, 11 de maig, i coincidint amb un episodi de forta calor, l'incendi més greu de l'any, que ha acabat afectant un total de 20,5 hectàrees de pi blanc i matoll als termes dels Torms i Juncosa.

Els Bombers van rebre l'avís a 2/4 d'una del migdia i hi van treballar des d'aleshores fins l'endemà. Al moment àlgid de l'extinció hi van prendre part fins a 17 vehicles i tres mitjans aeris. El foc es va originar a la partida de la Vall Cansada, als Torms, i segons la investigació dels Agents Rurals, els indicis apunten a una crema vegetal mal apagada. 

El mateix dilluns es va declarar un petit foc a les Borges Blanques, a la partida dels Esquenars, prop de la Font Vella, que va afectar matolls, canyissars i algun arbre fruiter.

Pla Alfa
Aquests incendis es produeixen en una setmana de forta calor, que ha obligat a activar el Pla Alfa, l'operatiu que té establert el Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals. L'activació del pla ve donada pel mapa de perill diari d'incendi forestal i altres eines d'anàlisi de risc. En funció de les situacions de perill, es gradua en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca. Aquest dilluns, el de les Garrigues era nivell 2. En aquest cas, suposa també l'activació de les fases de prealerta i alerta del Pla INFOCAT (Pla especial d'emergència per a incendis forestals a Catalunya).