COMARCA

Alerta sobre els boscos per un inici d’estiu extremament sec

La probabilitat d'ignició és del 100% i qualsevol guspira pot ser el detonant

Foto: Adrià Vives

Les altes temperatures i la baixa humitat han fet que l'entrada a l'estiu sigui especialment preocupant quant a possibles incendis a la comarca. A finals de juny, la probabilitat d'ignició era del 100%, xifra que amb les últimes pluges pot haver disminuït lleugerament però que continua sent elevadíssima. "Això vol dir, per exemple, que si una picadora de rama o els frens de les rodes del tren fan una guspira o un ocell cau electrocutat sobre herba seca, s'encén", diu Josep M. Baiget, cap dels Agents Rurals a les Garrigues. Dels últims 15 dies de juny, per exemple, la comarca n'ha estat 10 en nivell 2 del pla Alfa (el màxim és 3). A mitjans de maig ja s'estava a nivell 1.

Atenció amb la sega

Ara ja no hi ha el risc de cremes agrícoles, que durant tot l'estiu no es poden fer a menys de 500 metres de zona forestal, però n'hi ha altres. Un és la sega, sobretot a les zones on els camps estan més en contacte amb masses forestals (Fulleda, l'Espluga, la Granadella, Vilosell...) i en què cal estar especialment atent a la maquinària. "Només que les pintes piquin una pedra o els coixinets s'escalfin, la pols fina que hi ha pot cremar", explica Baiget. Es recomana als propietaris que portin quatre elements d'aigua, que ja han permès apagar, ara al mes de juny, més d'un foc. En paral·lel, camions d'extinció del Departament d'Agricultura, grocs, segueixen de prop la campanya.

Estiu primerenc

El 21 de juny va començar oficialment l'estiu. Quant a temperatures, però, semblava que havia començat abans. Ho explicava Joan M. Morlans a la secció de meteorologia d'aquest periòdic: "els pics pluviomètrics de la primavera s'avancen i els de la tardor es retarden o, dit d'una altra manera, els estius arriben abans i són més llargs". Ho corrobora el Servei Meteorològic de Catalunya, que registra temperatures dels darrers mesos i anys superiors a les normals. Enguany, per exemple, el gener va ser fred però abril, maig i juny han estat molt càlids. Al març i el juny hi ha hagut episodis de pluja, però no han fet sinó fer créixer l'herbassar, que s'ajunta a la matèria morta gruixuda que va provocar la nevada del març. Les estadístiques que es basen en els últims 60 anys cada vegada l'encerten menys. "Els models han petat, el canvi climàtic es nota", admet Xavier Castellarnau, subinspector de Bombers. "No és una sequera extrema, però és estructural", conclou.

La novetat de les trucades geolocalitzades al 112

Una de les novetats d'aquest estiu quant a emergències és una aplicació per a telèfons mòbils que permet saber les coordenades exactes des d'on es fa la trucada d'avís. Fins ara, els operadors del 112 estaven acostumats a adreces i punts quilomètrics, però situar partides, masos o pistes forestals era més complicat. Ara, amb l'app My112, de descàrrega gratuïta i vàlida per a tot tipus d'emergències, el servei podrà ubicar els efectius amb molta més precisió, cosa que pot facilitar molt la rapidesa en l'extinció d'incendis.

Imatge: gencat.cat