COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques , Tarrés , Vinaixa

Foment bonificarà el 50% del cost de l'autopista entre Lleida i Montblanc als camions durant quatre mesos

Els camions que entre l'1 de juliol i el 30 de novembre deixin la carretera N-240 i passin per l'autopista AP-2 entre Lleida i Montblanc tindran un descompte del peatge del 50%. Així ho ha anunciat aquest dimarts el Ministeri de Foment, titular de la via, en el que és una prova pilot conjunta amb altres cinc trams de carretera d'altres punts de l'Estat.

La mesura, que serà voluntària, preveu afavorir més de 145.000 vehicles pesats i ha estat acordada amb la Confederació Espanyola de Transport de Mecaderies. L'estalvi estimat per a aquest tram Lleida-Montblanc, segons el Ministeri, és de 5,85 euros per vehicle i recorregut i 16 minuts menys de temps respecte el pas per la carretera N-240.

Qüestió irresolta
Els problemes de trànsit, amb la conseqüent sinistralitat, així com la connexió ràpida, econòmica i sostenible entre Lleida i Tarragona és una de les qüestions pendents de solució a la comarca. Fins ara, la posició que més consens social, polític i empresarial ha generat és la de l'alliberament total de l'autopista AP-2 entre Lleida i Montblanc, la concessió de la qual finalitza l'any 2021.

En aquest sentit, les entitats impulsores de l'estudi comparatiu de costos entre aquesta mesura i la hipotètica construcció d'una autovia en paral·lel mantenen la seva reivindicació de la fi del peatge, almenys pel que fa als camions. Per això, consideren insuficient la bonificació del 50% anunciada pel Ministeri i consideren que una del 75-80 equipararia, almenys, els costos entre les dues vies.

Per altra banda, la posició dels ajuntaments implicats ha derivat en els últims mesos cap a la reivindicació d'una nova autovia entre Lleida i les Borges. Amb tot, l'alcalde de les Borges, Enric Mir, ha explicat que, un cop constituïts els ajuntaments aquest dissabte, convocarà els altres consistoris de la plataforma Prou Morts a l'N-240 per valorar la mesura, que d'entrada considera "un pedaç", i estudiar mobilitzacions de cara a les eleccions espanyoles.