COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

L’Estat inclourà el desdoblament de l’N-240 als pressupostos, però també aposta per no allargar la concessió de l'autopista

Reunió de representants de Foment amb alcaldes de les Borges i Juneda (foto: Aj. de les Borges)

El govern espanyol inclourà la redacció del projecte de desdoblament de la carretera N-240 entre Lleida i les Borges als pressuposts generals de l’Estat del 2016. Així ho ha explicat aquest dimarts, 28 de juliol, el secretari general d’Infraestructures del Ministeri de Foment, Manuel Niño, a la reunió que han mantingut representants del Ministeri amb l’alcalde de les Borges, Enric Mir, el de Juneda i president del Consell Comarcal, Antoni Villas, el de Mollerussa i diputat al Congrés, Marc Solsona i el senador Ramon Alturo.

L’acord suposa destinar una partida de 500.000 euros per a la redacció del projecte de desdoblament entre Lleida i les Borges, a partir del qual es podria iniciar tot el procés de construcció de la nova via. L’alcalde de les Borges explica sentir-se “raonablement satisfets al conèixer que Foment ha pres consciència de la gravetat del problema a l’N-240 i comença a proposar solucions reals per acabar amb l’elevada sinistralitat i el patiment de les famílies”. Al seu torn, Antoni Villas ha manifestat que “la proximitat d’eleccions espanyoles i els antecedents d’incompliments d’altres partides que, tot i haver estat incloses als pressupostos, finalment no s’han acabat executant, ens farà estar molt atents al seu compliment, però per primera vegada hem trobat algú quer sembla entendre l’abast del greuge que patim al territori”.

El Ministeri s'ha compromès, també, a adjudicar la rotonda de Margalef, ja licitada, i a licitar properament les altres tres previstes a Juneda.

Segons les mateixes fonts, el Ministeri no té intenció d’allargar la concessió del peatge de l’autopista AP-2, que discorre paral·lela a l’N-240, que acaba l’any 2021, de manera que s’obre un possible escenari per a l’aixecament de barreres del peatge, la solució que més consens ha generat fins ara entre tots els actors del territori.

Dubtes de les entitats
Arran d’aquest anunci, les entitats impulsores de les Declaracions de Montblanc i de les Borges, Ateneu Popular Garriguenc i Conca22, han expressat els seus dubtes sobre la necessitat de “construir un desdoblament que no estarà llest abans del 2021”. “Entre redacció de projecte, exposició pública, al·legacions, expropiacions, adjudicacions i obres, el desdoblament pot arribar al mateix temps, o fins i tot més tard, que la fi de la concessió de l’autopista no només entre Lleida i les Borges sinó en tot el tram Lleida-Montblanc. Per què encetar un procés d’obres que pot acabar coincidint amb l’aixecament de les barreres de l’autopista?”, expliquen en un comunicat.

Les entitats aposten per centrar els esforços en escurçar el màxim possible la fi del peatge, ja que “la construcció del desdoblament no resol el problema de la sinistralitat a curt termini”.