COMARCA
- Juneda

Nou rècord de la caminada “La Lluna i la Banqueta” de Juneda

(foto: Aj. Juneda)

La caminada “La Lluna i la Banqueta”, organitzada per l’associació La Banqueta i en col·laboració amb l’Ajuntament, de Juneda, ha aconseguit aquest any un nou rècord de participació amb les prop de 800 persones que hi van prendre part el dimarts 25 d’agost. Nascuda l’any 1997, la d’aquest dimarts ha estat l’edició més multitudinària, després que hagi anat creixent notablement cada any i s’hagin anat batent rècords. El 2012, per exemple, eren uns 400 els participants i el 2013 ja van ser 600.

La marxa, que cada any es fa coincidint en lluna plena i en un sentit diferent del canal, tocava aquesta vegada aigües amunt, en direcció a la Segona Màquina de la Quarta Séquia, on hi havia un avituallament. Sortia a les 10 de la nit i acabava, com sempre, al recinte de les piscines, on s’oferia coca i xocolata als assistents. Els dies previs, l'associació organitzadora havia convocat tres jornades de voluntaris per acondicionar el trajecte i fer neteja de llucs i rames al conjunt de la banqueta del canal.

La zona de la banqueta és un dels principals atractius turístics, ambientals i patrimonials de Juneda i el nord de les Garrigues en general. Fa anys que l'associació treballa per a la seva conservació i valorització, però ara ha de fer front a les obres de la Comunitat General de Regants del Canal d'Urgell, que té la intenció de substituir la llera actual per un sistema de ciment armat i l'eliminació de l'arbrat característic, un dels pocs que queda a tot el sistema del canal.