COMARCA

Unió de les Garrigues, a punt de decidir el seu futur

De moment, a diferència d’altres nuclis territorials, no es coneixen baixes de militants d’Unió de les Garrigues arran del divorci amb Convergència al mes de juny, però això pot canviar a partir de la reunió que els membres d’aquest partit a la comarca tenen previst fer de manera imminent. La reunió fa setmanes que cueja, des de la celebració del Consell Nacional d’Unió a finals de juny, però la impossibilitat de quadrar agendes durant l’estiu l’ha anat allargant. “S’hi tractaran temes prou importants com per ser el màxim possible de militants”, explica Jordi Ribalta, cap comarcal. Ara, però, amb el 27S a les portes, la cita no es pot demorar.
Una de les decisions que en pot sortir és la baixa d’alguns militants, que es podrien passar a CDC o a Demòcrates, la nova organització creada per l’ala sobiranista escindida recentment i liderada per Antoni Castellà.

Cap representant comarcal a la llista
Hi ha elements que apunten en aquesta direcció, com el fet que cap dels actuals càrrecs de la comarca formi part de la candidatura d’Unió per a les eleccions del 27S, un fet força anòmal si es té en compte el pes específic de càrrecs com Jordi Ribalta, cap comarcal del partit, regidor a les Borges i vicepresident del Consell Comarcal; o Ariadna Salla, presidenta de les joventuts d’Unió de les Terres de Lleida. Alcaldes com Òscar Acero, de Bovera, o Conrad Llovera, de Castelldans, tampoc figuren a la candidatura. En canvi, la direcció del partit ha optat per repescar un borgenc històric retirat fa temps, Francesc Guasch, que va estar en actiu als anys 80 i que ara té 83 anys. Amb tot, Guasch anirà de suplent a la llista.

Promesa del càrrec per l'estat català
Un altre element que apunta a un probable desmarcament és la manera amb què representants com Jordi Ribalta o Ariadna Salla van prometre el càrrec. Ho van fer amb la fórmula proposada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), en què es posaven “a disposició del nou Parlament, del president i del govern de la Generalitat de Catalunya que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre de 2015, per exercir l’autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les institucions, l'estat català, lliure i sobirà”. De fet, ni a l’Ajuntament de les Borges ni al Consell Comarcal s’ha deixat de fer equip entre aquests membres d’Unió i els de CDC, amb qui no han mostrat cap discrepància ideològica.