COMARCA

Unanimitat sobiranista al Consell de les Garrigues

Muro ha posat un pin amb l'escut comarcal al seu successor. / Foto: A.F-T.

El nou Consell Comarcal de les Garrigues s'ha constituït aquest dimecres al migdia en una sessió que ha durat uns 35 minuts i marcada per la unanimitat sobiranista, tal com s'ha pogut percebre en la declaració de presa de possessió del càrrec per part dels nous consellers comarcals. L'acte també ha servit perquè Antoni Villas (CDC) assumís la presidència de l'ens. Jordi Sarlé Gallart (CDC), alcalde de Vinaixa, ha excusat la seua presència i assumirà les funcions properament, en una sessió encara sense data.


La mateixa promesa i un afegitó
Els divuit consellers comarcals que han fet anar la mateixa promesa per prendre possessió del càrrec: la proposta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), entitat a la qual el Consell es va adherir el passat mandat. Només Joan Miquel Simó, l'únic conseller del PSC i alcalde d'Arbeca, ha fet una variació: ha demanat la proclamació de "l'estat català, lliure, sobirà i socialista", a més d'obviar el president i el govern de la Generalitat.

Aquest ha estat el text llegit pels consellers: 
"Prometo per la meva consciència i honor complir fidelment les obligacions de conseller del Consell Comarcal de les Garrigues i, per imperatiu legal amb lleialtat al rei, guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat. Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, anuncio que resto a disposició del nou Parlament, del president i del govern de la Generalitat de Catalunya que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre de 2015, per exercir l’autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les institucions, l'estat català, lliure i sobirà"

Muro dóna pas a Villas
El president sortint, Juli Muro, ha volgut posar, al final del ple, un pin amb l'escut comarcal al seu successor un cop ja proclamat oficialment. Antoni Villas, també alcalde de Juneda, ha estat l'únic candidat. ERC i PSC han renunciat a presentar un altre aspirant, conscients que no tenia opcions.
Josep Cunillera, alcalde d'Espluga Calba, ha exercit de portaveu d'ERC i ha remarcat la forta renovació dels membres del Consell, "gent nova sense vicis del passat"; amb "voluntat" de pactar sense renunciar a fer oposició.
Per la seua banda, Joan M. Simó (PSC) ha manifestat, en el seu torn de paraula, estar "content d'haver donat suport" a Villas i no ha volgut allargar-se perquè, segons ha afirmat, avui "és el dia del president".
El nou president ha estat el darrer d'intervenir, tal com marcava l'ordre del dia, i ha apostat per la transparència "posant-hi fil a l'agulla" amb "accions concretes i convincents" i pel "repte" de "mantenir amb un 30 per cent menys de pressupost els serveis bàsics". Villas ha reclamat que "la veu del territori s'ha de fer sentir i respectar" i ha acabat el seu discurs amb un "visca les Garrigues i visca Catalunya!".