COMARCA
- Les Borges Blanques

ERC de les Borges creu que l’actual recollida de la brossa suposarà un increment de la taxa d’escombraries

La secció local d’ERC a les Borges creu que l’actual sistema de recollida de la brossa pot suposar un increment de la taxa municipal d’escombraries. Segons un comunicat dels republicans, “amb aquest canvi és gairebé impossible un increment del percentatge de recollida selectiva, que actualment es troba al 14%” i “atès que la Generalitat preveu augmentar el cànon de residus d’entrada a l’abocador per penalitzar els municipis que fan més rebuig, això fa preveure un increment de la taxa d’escombraries”.

A la nota, ERC denuncia que, després d’uns dies de la implantació del nou sistema, la recollida “ha empitjorat, ja que obliga els veïns a fer gairebé ‘excursions’ per dur els residus al lloc de deposició” i que “cada cap de setmana es produeixen desbordaments degut a la menor freqüència de recollida”. A més, la formació manifesta que l’actual sistema “tampoc no és d’illes, com s’havia anunciat, sinó una barreja entre les illes i l’anterior, però amb una important reducció dels punts de recollida”.

Els republicans defensen que “l’únic sistema que garanteix un increment significatiu i una major comoditat per als ciutadans és el porta a porta, recentment implantat amb èxit al Pallars Sobirà i abans al Priorat, la Terra Alta i la Segarra”. Finalment, ERC critica també que s’hagi renovat la concessió per 10 anys i 7 milions d’euros a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), empresa “que va ser sancionada al gener, junt amb altres, per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per repartiment de licitacions públiques”. Això, segons els republicans, perjudica el servei prestat, la competència del qual recalquen que és municipal, “tot i que n’està delegada la gestió al Consell Comarcal”.

Més punts de reciclatge i menys contenidors
Per la seva banda, l’equip de govern de l’Ajuntament (CDC i UDC), assegura a l’últim butlletí municipal repartit aquests dies que ara hi ha un 50% més de punts de reciclatge i que s’han eliminat alguns contenidors destinats a la resta. El govern admet que el nou model de recollida “s’ha començat a desplegar a les Borges sense avisar els usuaris amb l’antelació necessària ni amb la informació prèvia que permetés a tothom saber els canvis d’ubicació”. “Som conscients que, més enllà del període d’adaptació a les noves ubicacions, algunes d’aquestes encara no responen a la distància lògica que hi hauria d’haver”, diu Francesc Mir, regidor d’Urbanisme, que assegura que “per corregir aquests inconvenients, estem recollint tots els suggeriments i queixes amb el compromís de traslladar-los al Consell”.

ERC també renuncia a les entrades gratuïtes de Festa Major
D’altra banda, ERC ha fet saber que també tornarà les dues entrades gratuïtes per regidor que els facilita l’Ajuntament per a l’obra de teatre de pagament que hi ha el divendres de Festa Major, en la línia del que ha anunciat la CUP. ERC explica que ja fa temps que els seus regidors no en feien ús i afegeix que també fa temps que demanen que l’import dels lots de Nadal municipals es destini a beneficiència.