COMARCA

El Consell assegura que amb el nou sistema ha augmentat un 9% la recollida selectiva d’escombraries

(foto: Consell Comarcal)

El Consell Comarcal de les Garrigues assegura que amb la posada en marxa del nou sistema de recollida de la brossa, basat l’agrupació de contenidors en illes, els residus dels contenidors selectius han augmentat un 9% respecte les mateixes dates de l’any passat. Bona part de l’increment s’atribueix a la fracció de paper/cartró, que hauria crescut un 13,4%. En canvi, s’observa que les tones en vidre i en fracció orgànica estan estancades. Amb tot, no s’han ofert dades del percentatge que la recollida selectiva suposa respecte el total de la brossa (l’any passat representaven un 22,38%, xifra que situava les Garrigues com la penúltima comarca de Catalunya en reciclatge).

D’altra banda, el Consell disposa ja de tres camions nous per a la recollida, dos destinats als residus sòlids urbans (contenidor gris) i un per als contenidors de reciclatge. Els nous vehicles estan equipats amb transmissió automàtica, càmeres posteriors i caixa totalment tancada per evitar degoteig de la càrrega i males olors. A més, tant aquests vehicles com els altres que es tenen s’han dotat amb un sistema de pesatge que, segons fonts de l’organisme comarcal, permetrà saber la quantitat de brossa recollida per contenidor i, per tant, el pes dels residus recollits a cada localitat. De les mesures del nou sistema, queda pendent la campanya de sensibilització ciutadana que hi havia prevista.

La freqüència de recollida es manté en sis dies per setmana a les Borges, Juneda i Arbeca i tres a la resta de municipis. Amb Arbeca i el Vilosell, aquest novembre ha finalitzat la substitució de tots els contenidors dels 24 pobles de la comarca administrativa i la implantació del nou sistema, iniciat al juliol a les Borges; un nou sistema, però, que ha aixecat nombroses queixes entre els usuaris, sobretot per la distància als nous emplaçaments, i que ha generat en episodis d’incivisme. Des del Consell s’agraeix “la col·laboració i comprensió dels usuaris que, encoratjats per la nova distribució de contenidors, s’han afegit a la gestió dels residus selectivament”.