COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

Els alcaldes de les Borges i Juneda demanen l’alliberament del peatge “mentre no es resolguin els problemes a l'N-240”

(foto: CDC Lleida)

Els alcaldes de les Borges i Juneda, Enric Mir i Antoni Villas, reclamen al Ministeri de Foment la gratuïtat del peatge de l’autopista AP-2 entre Lleida i Montblanc mentre no es concreti una nova autovia, que per aquest 2016 tot just té pressupostats 500.000 euros destinats a redacció del projecte. Mir i Villas s’han reunit aquest dilluns amb els tres senadors i el diputat de Democràcia i Llibertat (DL), Ramon Alturo, Mayte Rivero, Jordi Souto i Antoni Postius, i han denunciat que l’Estat s’havia compromès a fer el 2015 la rotonda de la carretera N-240 a Margalef que s’ha començat a fer aquest gener i que les altres tres rotondes previstes no s’han inclòs als pressupostos de 2016. A més, demanen que la redacció del projecte de l’autovia es faci enguany i s’executi el 2017, i es queixen que “ara els representants de l’Estat ja en preveuen l’inici el 2018”.

Per tot plegat, els alcaldes, els senadors i el diputat exigeixen que, mentrestant, s’alliberi el peatge entre Lleida i Montblanc, “ja que és una solució de molt fàcil aplicació que no s’està fent per deixadesa política”. Es recupera, així, la reivindicació que entre 2012 i 2014 va aglutinar entitats, cambres de comerç, institucions i transportistes, que van reclamar la gratuïtat del peatge en actes conjunts i massius com el de Montblanc l’estiu del 2013 o el de les Borges el febrer del 2014. El senador Ramon Alturo ha recordat que la seva formació va demanar en diferents mocions a Madrid la gratuïtat de l’AP-2, entre altres mesures. Durant el 2015, però, la proposta va quedar aparcada. Finalment, els representants de DL han fet una crida a tots els diputats i senadors de Lleida que tenen representació a les Corts espanyoles i que “durant la campanya es van omplir la boca defensant el territori” que recolzin aquestes iniciatives.

Per la seva banda, l’Ateneu Popular Garriguenc i Conca22, entitats impulsores d’un estudi comparatiu de costos entre fer una autovia i alliberar el peatge i que han reclamat en tot aquest temps l’aixecament de les barreres, van demanar la setmana passada, amb motiu de l’inici de les obres de la rotonda de Margalef, que el peatge sigui gratuït almenys mentre durin les obres.