COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

La Diputació també exigeix l'alliberament de l'AP2 entre Lleida i Montblanc

El ple de la Diputació de Lleida d'aquest divendres, 19 de febrer, ha aprovat una moció conjunta de CiU, ERC i CUP en què s'exigeix al Ministeri de Foment el "rescat immediat" de l’autopista AP-2 entre Lleida i Montblanc "de tal manera que s’utilitzi aquesta via com a via ordinària i com a solució per a l’elevada sinistralitat de la carretera N-240". El text també comptava amb el suport del PSC, Unitat d'Aran i Ciutadans i, per tant, dels 24 diputats presents a la sala (en faltava un d'ERC, segons informa Ràdio les Borges), 23 hi han donat suport i només un, el del PP, hi ha votat en contra.

La moció inclou també la petició a l'Estat perquè agilitzi les rotondes previstes a diversos punts de l'N-240 per a reduir encreuaments perillosos i dugui a terme les actuacions necessàries per a disminuir la sinistralitat a punts concrets del traçat "construint una doble via per accedir a les zones urbanes i industrials, convertint l’actual traçat en una via més ràpida i segura". Sobre la possible construcció d'una nova autovia, el text consensuat afirma que l'autopista i l'N-240 són dues vies paral·leles i "és del tot lògic considerar aquesta autopista com a via alternativa a la N-240".

L'acord explicita que alliberar l'autopista, la concessió de la qual finalitza el 2021, "costaria menys que la construcció del desdoblament de la N-240, amb la immediatesa que suposaria enfront al llarg procediment que caldria seguir per executar el desdoblament, que no seria en cap cas inferior a cinc anys, atenent a totes les fases preceptives abans de finalitzar la nova obra, evitant, també, l’impacte mediambiental i tota la problemàtica derivada de la construcció d’una gran infraestructura".

Tot i el consens entre les formacions, l'alcalde de les Borges, Enric Mir, ha acusat ERC i CUP d'haver fet la moció "en clau de protagonisme polític més que de sensibilitat cap al territori i de respecte a alcaldes i regidors". El portaveu dels republicans, Jaume Gilabert, li ha respost que "si no hi està d'acord, té l'opció de no votar-la i ser conseqüent amb tot el que ha dit", segons han recollit les càmeres de TV3. Finalment, Mir hi ha votat a favor.

L’octubre de 2013, el ple de la Diputació de Lleida ja va aprovar una moció de suport a la plataforma “Prou morts a l'N-240” en què plantejava a l’Administració competent l’aplicació de mesures urgents per disminuir la sinistralitat d’aquesta carretera. Just aquesta setmana, el ple del Parlament de Catalunya també ha aprovat una moció, a proposta de la CUP, que demana l'alliberament del peatge al mateix tram.