COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques , Vinaixa

L’Estat no renovarà la concessió de l’AP-2

El 2021 s’acabarà l’explotació privada de l’autopista AP-2. Ni Abertis ni cap altra empresa se’n faran càrrec, sinó que passarà a mans de l’Estat. Així ho assegura el secretari general d’Infraestructures del Ministeri de Foment, Manuel Niño, en una carta de resposta a la Diputació de Lleida arran de la moció aprovada al febrer per l’organisme provincial a favor de rescatar el peatge.

Niño no es mostra favorable al rescat i argumenta que el Ministeri rep habitualment peticions per alliberar autopistes i que el cost en indemnitzacions de totes seria inassumible. “No obstante –diu el secretari general-, en el caso de la autopista AP-2, el plazo de la concesión finaliza en el año 2021, estando previsto que a partir de dicha fecha, la gestión y explotación de la misma revierta a la Administración General del Estado”. Anteriorment, fonts del Ministeri ja havien apuntat a la no renovació de la concessió, opció que ara es reafirma, tot i l’afany d’Abertis per continuar explotant autopistes –sobretot l’AP-7-, manifestat aquest mateix abril pel seu president, que espera la formació d’un nou govern a Espanya per insistir-hi.

Mentrestant, el Ministeri preveu tornar a posar en vigor els descomptes per a camions al peatge de l’AP-2 (fins a un 43%), per als quals ha destinat unes partides als pressupostos generals de l’Estat del 2016. Uns pressupostos que inclouen, també, una partida per licitar la redacció d’un estudi informatiu “del aumento de capacidad de la N-240 entre les Borges Blanques y la Variante Sur de Lleida con el fin de determinar las alternatives viables para el augmento de capacidad y la mejora de las condiciones de explotación en el tramo”. 

La construcció d'una hipotètica autovia queda, per tant, a l'empara d'aquest estudi i, en tot cas, pel 2016 no se n'anuncia l'inici. De moment, el més concret que es preveu a l'N-240 és la licitació i construcció de tres rotondes a Juneda, obres que es volen iniciar aquest mateix 2016. S’afegirien a la que s’està fent actualment a l’encreuament de Margalef, al terme de Torregrossa.