COMARCA
- Juneda , L'Albagés

Voluntaris que vetllen per l’entorn

Gaudir d’uns espais comuns en condicions, agradables a la vista i respectuosos amb el medi depèn, a vegades, de l’acció voluntària de ciutadans i ciutadanes que hi destinen part del seu temps. És el cas, per exemple, de l’associació La Banqueta, de Juneda, que ja fa anys que convoca jornades de treball de neteja de l’entorn, principalment al voltant de la Quarta Séquia del Canal d’Urgell amb tasques d’esporga i retirada de residus però també a altres indrets d’interès natural, com els Bessons junt amb altres entitats.

Aquest dissabte, 7 de maig, La Banqueta es va afegir a la campanya Let’s Clean Up Europe, una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que es llancen de forma incontrolada a la natura. La quinzena de persones que hi van participar van netejar el tram entre el parc del Salt Desfet i la Segona Màquina, que va servir per adequar el recorregut per on es desenvoluparà la 3a Cursa de les Cassoles, que té lloc aquest dissabte, 14 de maig. Aquest mateix dissabte, a més, i també a la zona de la Quarta Séquia, l’associació de Voluntaris de la Caixa de Lleida van enjardinar un tram de 300 metres amb arbustos i plantes aromàtiques. L’entitat ja ha dut a terme accions similars en anteriors ocasions.

D’altra banda, un grup de veïns i veïnes de l’Albagés està restaurant racons d’aquest municipi. Prop d’una trentena de persones han col·laborat, per exemple, en la recuperació de la Placeta del Castell, un dels llocs emblemàtics del nucli urbà que havia quedat sense vegetació després de la rehabilitació de la fortificació. Els treballs han consistit en netejar de l’espai, pintar i rascar pedres.