COMARCA
- Bellaguarda , Bovera , El Soleràs , Juncosa , La Granadella

Sis municipis de les Garrigues Altes s’uneixen per oferir rutes turístiques

Sis pobles de les Garrigues Altes (Bellaguarda, Bovera, la Granadella, el Soleràs, els Torms i Juncosa) s’han unit per oferir un conjunt de rutes turístiques, que ara publica l’editorial Piolet amb un mapa i una guia informativa sota el nom de “Paisatges de l’Oli a les Garrigues Altes”.

Al mapa, d’una escala 1:20.000, una de les més precises i de més detall, hi ha senyalitzades 24 rutes per la zona, que es podn fer a peu, en bicicleta o en burricleta, una opció, aquesta darrera, que s’ofereix a la Granadella des de fa tres anys. En conjunt, les 24 rutes representen 400 quilòmetres de recorregut per un territori d’oliveres, bosc i pedra seca, i estan marcades per colors. A la guia, a més de l’explicació de cada ruta –algunes amb enllaç amb codi QR-, hi ha fitxes amb informació i fotos de cada municipi, del protagonisme de la pedra seca, del Centre de la Cultura de l’Oli (CCOC) i del Museu de l’Oli de la Granadella.

“Dóna a conèixer un territori desconnectat de les rutes excursionistes tradicionals, capaç de sorprendre’ns amb la seva oferta natural i cultural. Tot plegat, una invitació a descobrir paisatges singulars i de vegades durs”, expliquen els promotors.

El mapa i la guia, dirigits i coordinats pel cervianenc Josep M. Rué, es presenten aquest dissabte al vespre (20h), 6 d’agost, als Torms, amb l’escriptor i crític literari Àlex Broch –que té residència a Bellaguarda- i el geògraf i ambientòleg Martí Boada. El dissabte següent, dia 13, s'ha organitzat una caminada nocturna per la zona, que sortirà del CCOC a les nou del vespre i es trobaran el mapa i la guia en promoció. 

Aquest és el quart mapa que l’editorial Piolet dedica a les Garrigues, després d’anteriors com els de la travessa Borges-Montblanc, la Serra de la Llena a la Pobla i el Vilosell i Caminant per Tarrés,, a més d’altres de zones properes que també abasten parts de la comarca, com els del nord del Priorat o el de Flix.