COMARCA
- Les Borges Blanques

L'Ajuntament de les Borges suprimirà la zona blava per ser deficitària

(foto: M.A.)

L’Ajuntament de les Borges Blanques suprimirà la zona blava que hi ha al carrer la Bassa i a la plaça de la Constitució. Així ho ha anunciat l’alcalde, Enric Mir, en declaracions al diari Segre, i apunta la voluntat d’aplicar altres fórmules, gratuïtes, d’estacionament limitat, tot i que encara s’han d’estudiar i definir.

Més lloguer que recaptació
Mir explica a SomGarrigues que “feia dies que teníem aquesta intenció, però esperàvem a refer primer el terra de la plaça”, de manera que els canvis, en tot cas, no arribaran abans de la tardor. L’anunci es feia el mateix dia que la CUP havia difós que es perdien més de 3.000 euros a l’any amb la zona blava. El 2015, per exemple, l’Ajuntament en va destinar 5.555 al lloguer dels dos parquímetres a l’empresa Estacionaminetos y Servicios SAU (EYSA), a raó de 463 mensuals, mentre que la recaptació en tiquets només ascendia a 2.443 euros. El consistori havia fet una previsió pressupostària d’ingressos de 8.000.

Al ple municipal del 28 de juliol, la CUP va demanar si sortia a compte la despesa del lloguer dels parquímetres, però la regidora de Governació, Núria Palau, no ho va aclarir i va respondre que hi havia la intenció de reestructurar el servei més endavant, fent referència també a una actuació a la plaça. Quan CiU va tornar a posar en marxa el sistema de la zona blava el desembre del 2012, Palau va assegurar que “si es gestiona bé, ell mateix es finança”. Ara, Mir confirma que “sempre ha sigut un servei deficitari” i, en conseqüència, l’equip de govern iniciarà els tràmits amb EYSA per posar fi a l’acord. A tot això, la CUP s’ha mostrat sorpresa per la rapidesa de l’anunci “perquè feia quatre anys que mantenien aquesta situació i fins que la CUP no ho ha posat de manifest no s’han pres mesures”, asseguren.

Des del 2001
A les Borges hi ha zona blava des de l’any 2001, quan la va introduir ERC. El 2003, sota el mandat de CiU, es va suprimir i es van condonar multes, tot i que al cap d’uns mesos es va tornar a posar en marxa. A l’entrar de nou ERC al govern el 2007, la va mantenir, però el 2011 CiU la va treure. El cost dels parquímetres ja eren aleshores la principal preocupació. Finalment, el desembre del 2012 es van reactivar, però només a la Plaça i el carrer La Bassa, assegurant que es feia d’acord amb els comerciants. Sobre la nova supressió anunciada, fonts de l’Agrupació de Comerciants i botiguers de la plaça expliquen que no en tenien constància i que, de fet, no hi ha unanimitat entre ells sobre aquesta qüestió.