COMARCA
- L'Espluga Calba , Les Borges Blanques , Tarrés

Troben dues granades de mà de la Guerra Civil encara actives a l’Espluga Calba

(foto: Agents Rurals)

Un veí va aturar aquest diumenge una patrulla dels Agents Rurals al terme de l’Espluga Calba i els va comunicar que tenia localitzades dues granades de mà de la Guerra Civil en una finca agrícola, entre espones de pedra. Els artefactes encara estaven actius, de manera que els Rurals van avisar els Mossos d’Esquadra, que van recollir-los per dur-los a desactivar.

D’altra banda, la setmana anterior els Agents Rurals van trobar també una altra granada de mà del conflicte bèl·lic a l’entorn de Mas de Melons. La patrulla, que anava a peu per la zona, va localitzar l’artefacte, que era de fabricació francesa, model F-1 1915, i uns 600 grams de pes.

“Ens movem molt pel territori i no és la primera, ni la segona ni la tercera vegada que ens hi trobem”, explica Josep M. Baiget, cap del cos a les Garrigues. “Cada vegada és menys habitual, però passa”, diu. El juny passat es va trobar una granada de mà a la finca de l'Aranyó, el març del mateix any un obús al torrent de la Femosa -darrere de Masia Salat- i, fa dos anys, un obús en un camí de Tarrés, per citar els últims casos.

Durs enfrontaments
Les Garrigues van ser l’escenari de cruentes batalles entre el Nadal de 1938 i el gener de 1939, a part dels bombardejos mortífers a què va ser sotmesa per l’aviació colpista des de la primavera del 1938. La resistència republicana, aprofitant l’orografia del terreny i atesa la importància de les comunicacions de la zona, va ser persistent, en el que s’anomena “la batalla de les Garrigues”. Finalment, les tropes feixistes ocupaven el 10 de gener l’Espluga Calba i Fulleda i, amb elles, tota la comarca. Dos dies abans, els soldats republicans havien volat el pont dels Omellons en retirada. Només un mes després, cinc nens morien a Fulleda, al Racó del Bolet, quan jugaven amb explosius que havien quedat a la zona.