COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

Troben un obús al torrent de la Femosa

(foto: SomGarrigues)

Durant uns treballs de desbrossament al torrent de la Femosa, darrere del complex de Masia Salat, entre les Borges i Juneda, un operari ha localitzat un obús a la llera que estava amb l’espoleta posada, encara per explotar. Un cop avisada la Policia Local, els agents han tallat els camins al trànsit i han esperat l’arribada de la Guardia Civil, que s’ha emportat l’obús per fer-lo explotar en una pedrera.

L’artefacte segurament portava 77 anys a la zona sense haver estat localitzat, tot i que és un lloc d’encreuament de camins i a tot just dos metres d’un pontet que es va construir fa poc. És probable que es tracti d’un obús de 105 mm dels que feien servir les tropes italianes, com el que es va trobar al gener de l'any passat a Tarrés; eren els més grans que tenien i eren coneguts també com spaguetti. La zona on s’ha trobat aquest, molt propera a la carretera N-240 entre les Borges i Juneda, fa pensar en els durs combats que hi va haver entre el desembre del 1938 i gener de 1939 per controlar aquesta important via de comunicació. Entre Nadal i Reis d’aquell hivern, les tropes feixistes italianes al servei de Franco, ocupaven Castelldans, Juneda i les Borges.

La brutícia i el rovell que cobreixen l’artefacte, però, en fa difícil la identificació, i podria tractar-se també d’un obús espanyol amb espoleta model Garrido, projectils reglamentaris abans de la Guerra, tot i que poc habituals en aquesta zona.

[Més fotos en aquest enllaç]