COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques , Puiggròs

Creix el rebuig a que Tracjusa utilitzi residus com a combustible

(foto: Aj. Borges Blanques)

El projecte per reobrir la planta de tractament de purins de Tracjusa utilitzant residus urbans com a combustible topa amb cada vegada més rebuig. Aquesta setmana, una trentena de professionals sanitaris de les Garrigues han fet públic un manifest en què demanen que s’apliquin criteris de precaució a l’hora de preservar la salut de les persones i del medi, en una zona en què ja hi ha diversos factors contaminants i, en conseqüència, rebutgen la combustió de residus.

D’altra banda, els ajuntaments de les Borges Blanques i la Granadella han aprovat mocions en un sentit similar. La de la Granadella dóna suport a les iniciatives de reobertura de les plantes de tractament de purins, però demana que l’aprovació de la planta de Tracjusa “quedi condicionada a la nul·la afectació sobre la salut de les persones, la qualitat ambiental de les zones afectades i del model territorial sostenible per a l’agricultura de la comarca de les Garrigues”. Així mateix, insta els organismes competents a implementar un canvi en el model de gestió de residus de la comarca més eficient en la recollida selectiva.

A les Borges, el ple en pes va expressar el seu suport a mesures per resoldre el problema de la gestió dels purins, però “d'acord amb un sistema energèticament eficient, assumible econòmicament i que ofereixi prou garanties per a la salut de les persones i la qualitat mediambiental, que són els dos béns comuns a preservar per sobre de tot”. En aquest sentit, el consistori rebutja “qualsevol planta d’incineració de residus” i condiciona el suport a les plantes de tractament “a l’aplicació estricta del principi de precaució”. Finalment, amb l’objectiu de millorar els resultats de la recollida selectiva, que actualment situen les Garrigues a la cua de Catalunya, s’insta el Consell Comarcal, que és qui té delegades les competències municipals en gestió de residus, a “impulsar campanyes d’informació i a promoure consultes sobre la recollida Porta a Porta i les illes de contenidors per assolir els objectius fixats per la CE i la Generalitat pel 2020”.