COMARCA, ECONOMIA
- Les Borges Blanques

Agricultura vol retallar 928.853 euros en ajudes a la comarca

(Foto:SomGarrigues)

Una trentena de pagesos s’han concentrat avui davant de l’Oficina Comarcal del Departament d’Agricultura a les Borges Blanques per protestar contra les retallades als ajuts agroambientals del 2015 del Programa de Desenvolupament Rural (PDR).En el cas de les Garrigues, s’estima, principalment una reducció del 20% en les ajudes a la producció integrada, principalment d’oliva i ametlla, a les zones desfavorides de muntanya, a l’agricultura ecològica i l’apicultura. Segons el sindicat, en xifres totals suposa una pèrdua de928.853 euros. Agricultura  va comunicar aquesta decisió al sindicat en una taula agrària i és per això que, abans que sigui oficial, exigeixen al departament es faci enrere.

En una jornada agredolça amb l’arribada de les esperades pluges, els pagesos han registrat a l’oficina comarcal una carta on s’exigeix a la Generalitat que es faci enrere en la reducció d’aquestes ajudes. Segons el responsable d’Unió de Pagesos, Josep Carles Vicente, l’única justificació que Agricultura ha donat és que hi ha més sol·licituds i, per tant, falten diners. Una “excusa”, per Vicente, allunyada de la realitat. “No es veritat que més gent ho hagi sol·licitat i, en tot cas, se solucionaria amb una gestió dels diners més eficient, complint amb les mesures prioritàries que marca el PDR”, ha afirmat Ramon Bonet, coordinador comarcal de les Garrigues d’UP.

Xifres

Segons dades d’UP, suposa que les 492 explotacions beneficiàries de l’ajut del 2015 de producció integrada de les Garrigues deixaran de percebre 280.432, la meitatdels quals haurien provingut dels fons comunitaris i estatals. Pel que fa a l’agricultura ecològica, la pèrdua és de 26.956 euros per a 30 explotacions.

La reducció dels ajuts agroambientals en apicultura suposa 6.168 euros menys per a sis explotacions, mentre que la retallada als de ramaderia ecològica implica 1.250 euros menys.

D’altra banda, la retallada del 48% de l’ajut d’indemnització compensatòria (IC) del 2014, a les Garrigues suposa una pèrdua total de 407.600 euros per a 624 beneficiaris. Aquesta situació encara s’agreuja més per la sorprenent retallada de l’ajut de les IC del 2015 anunciada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, que suposaria pèrdues de 207.697 euros a les Garrigues per a 637 beneficiaris.