COMARCA
- Juneda

Juneda cobrarà l’aigua amb comptadors 10 anys després

Aquest gener, els veïns de Juneda pagaran l’aigua que gasten en funció de les lectures dels comptadors. Serà la primera vegada que es farà amb aquest sistema –el més comú a la majoria de municipis– i a partir d’unes tarifes variables en funció dels usos (domèstic, granges, industrial o comercial) i del volum gastat.

Llarga polèmica
La mesura arriba anys després dels primers intents de canviar l’antic sistema de quota fixa anual. L’any 2004, l’equip de govern de Ramon Vallés (ERC) i Josepa Peiró (PSC) va passar una enquesta sobre la possibilitat de substituir la quota fixa –aleshores de 60 euros– que permetia un consum de fins a 500.000 litres per família pel sistema de comptadors. S’argumentava que era més estalviador i just perquè es pagava segons el consum. La intenció era posar-lo en marxa el 2006, però les queixes van fer que s’ajornés la mesa de contractació que ja hi havia prevista per adjudicar el servei. S’havien recollit prop de 700 firmes en contra, l’oposició de CiU tampoc hi estava d’acord i la tensió s’havia fet evident en alguna taula rodona sobre la qüestió. Finalment, es va optar per tirar-ho endavant però de manera opcional. El 2007 s’hi havien interessat unes 200 famílies, a qui Sorea havia d’instal·lar els comptadors per començar a facturar el 2008.

A partir d’ajuts i subvencions
Quan el 2007 va entrar CiU al govern del consistori, amb Antoni Villas al capdavant, es va considerar que el preu dels comptadors era car i que no es podia fer opcional. Amb tot, el nou govern entomava l’aposta pel canvi de sistema, però la instal·lació seria progressiva, a mesura que es comptés amb subvencions. És el cas, per exemple, de 280.000 euros del Pla ZP el 2010, del Pla de Barris o d’algun PUOSC. En total, s’han invertit més de 800.000 euros a tot el poble en aquest sentit, explica Villas, i els comptadors s’han anat posant del 2012 fins ara, que ja són a totes les cases. Aquest any, durant el primer, segon i tercer trimestre s’han fet mesures dels comptadors i informat els veïns dels consums i la repercussió del cost del servei per esmenar possibles errors. El quart trimestre, que es cobra al gener, ja serà amb el nou sistema.