COMARCA
- Juneda

Talma estrena una llar residència a Juneda, però la manca d’ajuts impedeix obrir-la

(foto. Xavi Minguella)

L'associació Talma, de Juneda, va organitzar el 23 de febrer una jornada de portes obertes a la Casa 9 Salts, una nova llar residència de 12 places al municipi situada just al costat de les dues que ja té l'entitat, d'una vintena cada una. Talma ha adquirit, rehabilitat i adaptat l'immoble, que s'ha equipat també gràcies a la fundació Josep Anton Cerqueda d'Andorra, però de moment no es podrà posar en marxa perquè la Generalitat no obre places des de l'any 2011, tot i la demanda que hi ha. Actualment, fins i tot al Centre Especial de Treball, no pot entrar ningú si abans no abandona el centre un altre usuari o es produeix alguna defunció.

Si es pogués activar la llar, unes sis persones de les Garrigues i usuàries de Talma ja hi podrien ingressar. Sense la subvenció de la Generalitat pel cost que suposa cada plaça, però, l'entitat no ho pot assumir. De mitjana, cobrir els serveis que requereix una plaça d'aquest tipus pot rondar els 2.100-2.200 euros, i la subvenció de l'Administració sol cobrir al voltant del 80%. Ara s'està pendent de les possibilitats que ofereixin els nous pressupostos de la Generalitat.

Necessitats creixents

Les llars residència estan pensades per ser l'habitatge dels usuaris durant la tarda i nit. I és que, a banda dels centres de treball i la part educativa, l'àmbit residencial és on creix més la demanda de les persones amb discapacitats psíquiques. "La gent es fa gran, els familiars moren i hi ha més peticions d'autonomia", explica Josep M. Solé, director de Talma. "S'haurien de crear places en funció de les necessitats, perquè estem parlant del dret al treball, del dret a una vida digna", afegeix Solé.