COMARCA, CULTURA
- Juneda

Exposició excepcional de mestres lleidatans a Juneda

El Complex Cultural exposa fins al 28 d’abril una mostra de 37 reconeguts pintors de Ponent, des de Jaume Morera fins a Gregorio Iglesias, que ha deixat un particular.

Al Complex Cultural de Juneda es pot veure, des del passat 3 de març, una exposició de pintura difícil de veure en altres espais. Es tracta de la col·lecció que un particular -del qual no es difon el nom ni la procedència- ha deixat temporalment al centre junedenc i que és una mostra de 38 obres de 37 autors de Ponent de referència als segles XIX i XX. Destaca, per exemple, un quadre de Jaume Morera, pintor paisatgista que dóna nom al Museu Morera de Lleida -i germà del polític i poeta Magí Morera- que, d'altra banda, és la peça més antiga de la mostra. Els 37 autors abasten un període de quasi un segle i mig, que arriba fins a autors contemporanis com el borgenc Gregorio Iglesias, Antoni Abad o Perico Pastor. Altres pintors dels quals hi ha quadres a l'exposició són Baldomer Gili i Roig, Miquel Viladrich, Xavier Gosé, Leandre Cristòfol o Albert Coma Estadella, entre altres. 

"Sense buscar-ho"

"Una exposició d'aquesta rellevància i aquest ampli ventall difícilment hauria pogut fer cap a un poble de 3.500 habitants com Juneda", explica Teresa Rius, responsable del Complex Cultural. I hi ha fet cap a partir d'una cadena d'amistats i després de dos anys de la primera proposta, que a la mateixa responsable del Complex li costava de creure. "No pensava que realment ens ho deixés", afirma. "A vegades les coses passen sense anar-les a buscar, te les trobes, i aquesta és una", diu. La mostra, que és d'entrada gratuïta, es pot veure cada tarda fins al 28 d'abril. A la inauguració hi va participar el director del Museu Morera, Jesús Navarro, però la nombrosa afluència de públic d'aquell dia ha fet que diversos visitants hi hagin tornat per poder veure les obres amb calma. "La gent surt molt satisfeta", diu Rius.