COMARCA, ECONOMIA

Les Garrigues quasi no tenen sòl industrial disponible

De les prop de 140 hectàrees que consten com a zona industrial lliure a la comarca, només sis estan preparades per acollir empreses.

Una de les zones disponibles, actualment buida, a l'Albi. (foto: M.A.)

Si avui una empresa es vol instal·lar en sòl industrial a les Garrigues, només pot fer-ho al polígon d'Arbeca, en unes finques de Juneda i la Granadella o en un polígon en desús de l'Albi. 6,3 hectàrees en total. Tota la resta de terreny qualificat d'industrial a la comarca està ocupat o no està preparat urbanísticament. Així es desprèn del mapa que acaba de publicar la Cambra de Comerç de Lleida amb el suport de la Diputació amb la intenció de ser una eina per "proporcionar la informació necessària per disposar de criteris suficients a l'hora de prendre decisions relacionades a la localització industrial". 

Disponibles o previstos

El mapa distingeix entre sòl ocupat, sòl disponible i sòl no disponible però previst als planejaments urbanístics. A les Garrigues, això suma un total de 278 hectàrees, la meitat de les quals estan ocupades (en un 85% dels casos entre les Borges i Juneda) i l'altra meitat, aproximadament, estan lliures. D'aquestes últimes, però, la gran majoria estan per urbanitzar, com és el cas del polígon de Vaca-roja, a les Borges, on fa anys que hi ha previst desenvolupar 20 hectàrees o, encara més gran, tota la part pendent entre Juneda i la fàbrica Pondex, a banda i banda de l'N-240, que suma 40 hectàrees. A Vinaixa hi ha 4 hectàrees previstes al planejament, a Alfés 10 i a Maials 7.

A l'Albi, polígon descartat

A l'anomenat Sector A de l'Albi, la zona on a mitjans dels 2000 es va projectar un polèmic macropolígon -inicialment de 60 hectàrees, quatre vegades més gran que el nucli urbà-, també consten 38 hectàrees lliures. Tot i que el mapa les considera disponibles per entrar, el fet és que tot són camps de conreu i l'alcaldessa, Anna Feliu, confirma que "no hi ha res, no s'hi ha de fer res ni s'hi farà res".