COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

Pintades a la seu d’ERC a les Borges a favor de Tracjusa

La formació afirma que continuarà defensant un model d'escombraries sostenible.

La seu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a les Borges Blanques, al carrer Via Aurèlia, ha aparegut aquest matí amb pintades amb el lema "Sí Tracjusa" a tots els vidres del local, fetes amb pinzell i pintura blanca. El president comarcal de la formació, Albert Donés, ha manifestat que continuaran defensat un model d'escombraries sostenible i no acceptaran la incineració de residus urbans. "Si creuen que pressionant-nos i coaccionant-nos canviarem de parer estan molt equivocats", afirma. 

En els darrers dies, els promotors de la planta han carregat durament contra el partit per oposar-se a la reobertura de les instal·lacions amb l'ús de residus com a combustible i haver aprovat mocions als ajuntaments en aquest sentit. Des de Tracjusa s'apunta també a la conselleria d'Agricultura per no aportar "una solució alternativa viable a la proposada pels ramaders". Dimarts, l'entitat promotora de la planta, Gestió Agroramadera de Ponent, va celebrar una assemblea en què es va tornar a criticar ERC i es van anunciar mobilitzacions.

A finals de febrer, el secretari general d'Ipcena, Joan Vàzquez, va denunciar el trencament de vidres a dues portes d'accés a la casa que té al carrer Major de Juneda, uns fets que Vàzquez va vincular amb l'oposició d'ell i d'Ipcena al projecte d'utilitzar residus a Tracjusa. El GAP es va desmarcar aleshores de "cap actitud de foment de la por, ni l'insult ni tampoc el recurs a cap tipus de violència".

Oposició més enllà d’ERC

A banda d'ajuntaments governats per la formació republicana, com els de la Granadella o l'Espluga Calba, altres de la comarca s'han posicionat contra l'ús de residus com a combustible. És el cas d’Arbeca (PM), Cervià (independents) o les Borges (PDECat). De fet, l'alcalde de la capital, Enric Mir, va manifestar que el projecte no tiraria endavant, en la mateixa línia que altres fonts del partit. La diputada Ramona Barrufet també s’ha posicionat en diverses ocasions en contra de l’ús de residus. També el ple de Juneda va expressar, a l'octubre, els seus dubtes amb el projecte. En tots els casos, les mocions aprovades expressen el suport explícit al sector ramader i a la reobertura de les plantes, però recelen del combustible emprat.