COMARCA
- Juneda , La Floresta , Les Borges Blanques , Vinaixa

Un tren poc operatiu, única opció per connectar les Garrigues i Barcelona en transport públic

El Pla de Transport de Viatgers de Catalunya aprovat aquest mes de març no preveu cap canvi al servei deficient.

(foto: arxiu)

Per anar de les Garrigues a Barcelona en transport públic hi ha dues maneres: en tren (estacions de Juneda, les Borges, la Floresta o Vinaixa) o en bus. Per al bus, però, s'ha de recular cap a Lleida i, des d'allí, agafar-ne un altre cap a Barcelona, una odissea que converteix aquesta opció en inviable i, per tant, les possibilitats es redueixen a una: la línia ferroviària. 

Fa dos anys, la Generalitat va posar en marxa uns abonaments amb importants descomptes a la línia de bus a totes les comarques de Ponent, excepte a les Garrigues [v. SomGarrigues, núm. 389]. La mesura compensava la mala connexió ferroviària de la línia de Manresa amb una acció decidida a favor del bus. A les Garrigues, on no hi ha bus cap a Barcelona, aquesta acció decidida no s'ha traslladat a la xarxa de trens, tot i presentar importants mancances que la fan inoperant per utilitzar-la amb agilitat. El Pla de Transport de Viatgers de Catalunya 2020, aprovat aquest mes de març, és clar pel que fa a les Garrigues: "mantenir els serveis ferroviaris existents", tot i que la Generalitat té les competències en horaris, freqüències i tarifes. 

Bitllet car 

El preu del bitllet senzill de tren per anar a Barcelona és entre 10,50 i 13,65 euros, en funció de l'estació on s'agafi i de si la línia passa per Valls o per Tarragona. Amb abonament de 10 viatges, el cost per trajecte surt per 9,70 euros des de Juneda o les Borges i 8,5 des de Vinaixa. Es tracta d'abonaments que poden ser utilitzats per diverses persones simultàniament, amb mateix origen i destinació, i durant un termini de tres mesos. Si no s'hi va amb regularitat, doncs, anar i tornar de les Borges a Barcelona acaba costant quasi 30 euros.

Buits horaris i tomb 

A això s'hi afegeix un problema de freqüències. Amb només cinc serveis al dia, hi ha espais de moltes hores sense cap tren cap a Barcelona. El cas més acusat és el del matí, on entre quarts de vuit i quarts de dues del migdia no en passa cap; sis hores sense servei. Per a qüestions professionals -reunions, congressos, etc.- o d'estudis, és impossible ser a Barcelona a les nou o quarts de 10 del matí si no se surt el dia abans, i això vol dir fer-ho a les sis de la tarda, quan surt l'últim tren; és a dir, 15 hores abans i necessitat de fer nit a fora. A la pràctica, aquests horaris aboquen els potencials usuaris puntuals a l'ús del vehicle privat o al tren d'alta velocitat, que s'ha d'anar a buscar a Lleida i té un cost de 29,40 euros el trajecte. 

D'altra banda, dels cinc trens diaris per anar de les Garrigues a la capital catalana només dos ho fan per la línia de Valls (R13), la més directa; els altres tres fan la volta per Reus i Tarragona (R14), amb un temps de trajecte de 2 hores i 45 minuts si no hi ha incidències, habituals a la línia.

Facilitats per al bus a Ponent 

L'única xarxa ferroviària disponible a la resta de comarques de Ponent, excepte el Segrià, és la línia de Manresa, on les freqüències encara són pitjors i el temps de trajecte supera les tres hores. Per oferir una alternativa viable, la Generalitat va posar en marxa el gener del 2015 els abonaments T10/120 per al bus, que permeten fer 10 viatges des de Lleida, Balaguer, Mollerussa, Bellpuig, Tàrrega o Cervera fins a Barcelona amb un cost d'entre 7 i 9 euros, en funció d'on s'agafi. Això representa descomptes de fins al 60% en un servei de bus considerat històricament car en aquestes comarques. Amb aquest sistema, resulta més barat anar de Lleida o Balaguer a Barcelona en bus que de Juneda o les Borges en tren. Els abonaments T10/120, a més, es poden gastar durant quatre mesos i es poden comprar a les estacions de bus, en establiments dels municipis o al mateix Ajuntament, com és el cas de Balaguer. En canvi, els abonaments del tren només es poden comprar a les estacions de Renfe de Lleida o de Barcelona i tenen una durada inferior, de tres mesos.