COMARCA, ECONOMIA
- Les Borges Blanques

La 9a Jornada de l’Ametller abordarà el perill de la ‘Xylella’

Se celebrarà a les Borges Blanques el 18 de maig. Cal inscriure's abans del dia 16.

(foto: arxiu)

L'ametller s'ha convertit en el cultiu de moda i de referència en els nous regadius. Durant els últims cinc anys, l’ametller ha viscut una autèntica revolució de material vegetal, models productius, tecnologia i, sens dubte, de mercat. Però també es cert que s'estan plantant sota l'amenaça d'una plaga, el bacteri Xylella fastidiosa, que ja s'ha detectat a les Balears i altres àrees d'Europa i que més enllà de l'ametller també afecta arbres com l'olivera i la vinya. Un bacteri, doncs, que perjudicaria els principals conreus de la comarca de les Garrigues.

És per aquest motiu que en la 9a Jornada de l'Ametller organitzada per l'IRTA, que es farà el 18 de maig a la finca experimental i a l'Escola Agrària de les Borges Blanques, una de les ponències girarà entorn de com prevenir i controlar plagues de bacteris com la Xylella. La ponència anirà a càrrec del catedràtic de Producció Vegetal de la Universitat de Girona Emili Montesinos. La protecció del cultiu serà un dels temes importants i s'abordaran qüestions de maneig tant de malalties secundàries (fongs) com altres d'emergents (bacteris). 

Resultats de l'IRTA

En aquesta novena edició de la jornada també es presentaran els resultats dels principals assaigs de comportament agronòmic i productiu de noves varietats que s'estan portant a terme en diferents indrets de Catalunya. Finalment, i seguint amb l'exposició dels principals països productors d'ametlla, la ponent invitada, la doctora Michelle Wirthensohn, PhD a l'Australian Almond Breeding Program, presentarà la situació actual del cultiu a Austràlia.

La jornada és gratuïta però cal inscriure-s'hi prèviament, abans del 16 de maig, a través del servei d'inscripcions de l'IRTA.