COMARCA
- Juneda

El Concurs de Cassoles de Tros de Juneda aplegarà unes 90 colles

Avui comencen tres dies d'actes relacionats, que culminen diumenge amb la preparació i menjada d'aquest plat típic.

(foto: Xavi Minguella)

El Concurs de Cassoles de Tros de Juneda arriba el proper cap de setmana, 9, 10 i 11 a la 39a edició amb l'objectiu d'arribar a ser una festa tradicional d'interès nacional i amb la previsió de comptar amb més 90 colles participants. És un esdeveniment que va més enllà d'un concurs culinari, és una festa en la qual se suma la gastronomia, l'esport, la cultura i altres activitats per a tota la família. Per aquest motiu, l'alcalde de Juneda, Antoni Villas, ha indicat que volen que sigui reconeguda com una festa gastronòmica d'interès nacional.

També és amb aquest propòsit de mantenir viva la tradició d'homenatjar la cuina dels pagesos elaborant un menjar senzill i cuinat amb el producte local de la temporada, que enguany és el primer organitzat per la recentment creada comissió de les cassoles. 
La comissió es va crear fa un parell de mesos gràcies a la inquietud d'una persona que va engrescar la resta de membres. Segons la comissió, "se'ns proposava formar part d'una festa que parla del nostre poble, de les nostres tradicions; una festa on s'agermanen la gastronomia, l'esport, la cultura, les activitats per als nens... que intenta cobrir totes les edats i inquietuds, però, sobretot, una festa per al poble i feta pel poble. Tal com expliquen des de la mateixa comissió, el seu objectiu també és crear un bon planter perquè el jovent mantingui viva la il·lusió d'aquells que fa 38 anys van decidir arromangar-se i crear la festa.

Actes durant tres dies

Més enllà de les activitats organitzades per l'Ajuntament i la nova comissió, la festa de les cassoles de Juneda és com una gran festa major on l'extensa xarxa associativa de Juneda també hi col·labora ideant actes. D'aquesta manera, ja el divendres, l'Associació La Banqueta organitza una Hora del Conte juntament amb la Biblioteca. A la carpa de les Cassoles, els Tastavins de Juneda també organitzen pel mateix divendres un tast de vins amb els sis cellers de la comarca. La programació de teatre al Foment també es manté amb l'obra Acorar, de Toni Gomila, un dels millors monòlegs dels darrers anys, amb 300 funcions i més de 45.000 espectadors.
Dissabte al matí, l'Ajuntament i la comissió ja ofereixen activitats per als més joves, com tallers de manualitats i jocs sensorials o la 1a Cursa de Caragols. A la tarda, com en anys anteriors, se celebrarà la 4a Cursa de les Cassoles de Juneda amb dos recorreguts per triar: un de 10 km i un altre de 5,5 km. Així com una caminada popular de 8 km, apta per a tothom, i una altra de més exigent de 14 km en el marc de la banqueta del canal i els Nous Salts.

El diumenge es farà el concurs pròpiament dit. Com a trets característics, cal esmentar que els concursants es poden presentar de forma individual o en colles. Cada colla es distribueix en parcel·les i s'ha de portar els seus propis estris de cuina i el material per cuinar la cassola. Hi poden participar persones de Juneda, però també de fora del poble. Les cassoles han de ser de terra i el foc de llenya i s'exclou l'arròs com a ingredient. Els visi tants podran fer una degustació de cassoleta amb un preu de 5 euros o bé l'opció de dinar de menú de cassola que costa 10 euros. I, finalment, a la tarda del diumenge, tindrà lloc el lliurament dels premis. 

El jurat: cuiners i famosos

El jurat el formen cuiners de prestigi com Eugeni de Diego, antic cap de cuina d'El Bulli; Ruben Ruiz, actualment propietari i cuiner de la Taverna dels 11, i Núria Bàguena, professora i assessora de patrimoni culinari que investiga l'evolució i la història de la cuina al món. També formaran part del jurat cares molt conegudes com el Senyor Postu, figura anònima que dinamitza i administra Postureig de Lleida, on combina l'humor amb la realització d'iniciatives solidàries, i Quim Masferrer, actor i director de Teatre de Guerrilla i que actualment presenta la quarta temporada del reeixit programa El foraster a TV3.