COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

La Casa Canal incompleix acords en les obres a la Quarta Séquia

L'associació La Banqueta denuncia que s'han respectat menys arbres del previst.

(foto: M. Solà)

Les obres que la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell -Casa Canal- ha estat duent a terme a la Quarta Séquia, en què es transforma el vas per un calaix de formigó, no han respectat bona part dels acords a què Casa Canal, Col·lectivitat de Regants de Juneda, Ajuntament i associació La Banqueta van arribar en una reunió el setembre passat. Així ho denuncia aquesta última entitat, que ha constatat, per exemple, com dels 20-22 freixes que hi havia al marge dret només n’han quedat 8-9, quan s’havia acordar que se’n mantindrien el màxim nombre possible. “Un cop començades les obres, ens vam apropar a la zona, vam parlar amb responsables de l’empresa i vam quedar que en la primera fase es talaria un arbre i en la segona un màxim de 3-4”, expliquen en un comunicat. “Dels arbres que quedessin ens van comentar que s’hauria de talar alguna branca i el resultat és que tan sols han deixat el tronc”, afegeixen.

Segons La Banqueta, els acords preveien també que abans de començar les obres se’ls citaria amb el contractista per analitzar quina arbres s’havien d’eliminar inevitablement, trobada que no ha succeït. D’altra banda, al desembre es va acordar també la instal·lació d’un sistema de reg per als arbres respectats al marge dret i la reposició dels eliminats a banda i banda, dues actuacions que estan per confirmar i que l’entitat espera que es facin.

Un dels punts que sí s’ha complert és la instal·lació d’un calaix de formigó de 2 metres d’alt per 4 d’ample, que disminueix força l’impacte en comparació a les obres anteriors.

Continuació del calaix de formigó

Aquestes obres són la continuació de les que es van fer l’hivern del 2013-2014 al terme de les Borges, del Collet aigües avall, en direcció als Nou Salts, i que van suposar una severa transformació de l’entorn. En aquella ocasió, el calaix de formigó era de 2,5 d’alt per 3,5 d’ample i es va eliminar tot l’arbrat del marge esquerre. L’actuació va provocar que entitats com el Centre Excursionista, l’Ateneu i la Banqueta hi replantessin exemplars, amb acord amb la Casa Canal sobre la ubicació, i que l’Ajuntament de les Borges protestés també per les dimensions de l’obra, per a la qual no s’havia demanat llicència. Actualment, tant a les Borges com a Juneda les banquetes arbrades estan declarades Bé Cultural d’Interès Local.