COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

El CRAE de Juneda es posa, ara sí, en marxa

Les obres del nou equipament que acull infants tutelats per l’Administració ja estan acabades definitivament i els usuaris i treballadors s’hi han instal·lat aquesta setmana. Acaba, així, una llarga etapa de provisionalitat en un centre de les Borges

(foto: Xavi Minguella)

El Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE) de Juneda és una realitat amb tots els ets i uts, és a dir, amb totes les obres acabades i els usuaris i treballadors fent-lo servir. La del 23 al 24 de gener va ser la primera nit que els infants passaven al nou equipament, un equipament que, segons la directora del centre, Lídia Acosta, esperaven amb molta il·lusió. Feia dues setmanes que tenien les claus i hi anaven traslladant material i pertinences des del centre on vivien fins ara a les Borges i feia quatre dies que tenien els llits fets. L'únic inconvenient? No estar al mig del poble, "però un edifici de les característiques d'aquest no es podia fer al mig d'una població", admet la directora.

Més gran i tot adaptat

L'edifici és molt més gran que l'anterior i té tots els espais adaptats per a la discapacitat, de manera que podrà acollir nens i nenes amb dificultats de mobilitat, cosa que ara no passava. I és que aquest CRAE, a més d'atendre menors tutelats per l'Administració les famílies dels quals no es poden fer càrrec, té la particularitat que es tracta d'infants amb alguna discapacitat, malaltia mental o trastorn de conducta. Tenir més espai permet, també, que les habitacions siguin individuals, quan fins ara dormien de quatre en quatre. Tot plegat farà que dels 14 usuaris actuals es passi a 20 en els propers dos mesos. Aquest és un àmbit, de fet, sobre el qual hi ha molta demanda, ja que hi ha menys places de les que la Generalitat necessita. Quant a personal, el canvi suposarà la incorporació de tres treballadors nous, ja seleccionats. De moment, per evitar trasbalsos, s'ha optat per no canviar cap infant d'escola, de manera que acabaran el curs a la que van ara, i els que es desplaçaven, el transport escolar els recollirà a Juneda en lloc de fer-ho a les Borges.

Impacte local

Més enllà d'un major confort intern, el canvi suposarà també un cert impacte econòmic a Juneda. La idea de Talma, que gestiona el servei, és comprar allà on es viu, per facilitat i per política d'empresa. Menjar, productes de farmàcia, de taller, etc., s'adquiriran ara a Juneda. Més enllà d'aquest aspecte, Antoni Villas, alcalde de Juneda, valora el fet de poder donar resposta a una necessitat de llar a uns infants que, si no, "haurien pogut fer cap a Barcelona o Tarragona". "Vam aprofitar que teníem els terrenys i vam dir mullem-nos una mica", explica. "A més, a Juneda, aquest àmbit social ja el tenim, el veiem cada dia", diu en relació amb altres serveis existents al poble. 

Vuit anys de provisionalitat a les Borges

L'1 de febrer de l'any 2010 va entrar en funcionament a les Borges Blanques el Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE) de les Garrigues. Ho feia com a relleu del centre que fins llavors hi havia a Marimunt i que amb el pas dels anys s'havia deteriorat, fins a aconsellar-ne el seu tancament.
El CRAE de les Borges era en una casa de lloguer al centre del nucli urbà. Era un emplaçament provisional, perquè la intenció era traslladar-se a les dependències que deixaria lliures el Centre d'Atenció Primària (CAP) un cop s'obrís el nou edifici de l'avinguda Francesc Macià. Es calculava, aleshores, que el trasllat del CRAE seria qüestió de 16 mesos, temps per adequar l'antic CAP del carrer Sant Pere als nous usos. 

Aquell mateix 2010, a l'octubre, el CAP estrenava el nou edifici, però el CRAE ja no es va traslladar mai al carrer Sant Pere, que va quedar buit i va acabar funcionant com un magatzem del Departament de Salut. Entremig hi havia hagut eleccions i canvis de govern, tant a l'Ajuntament de les Borges com a la Generalitat, i una entrada de ple a la crisi econòmica. Mentrestant, el local del CRAE va continuar durant anys sense tenir les condicions més adequades per a aquest tipus de centre. 

No és fins al 2014 que el departament de Benestar de la Generalitat, l'Ajuntament de Juneda i l'associació Talma -entitat que gestiona el servei- arriben a un acord per traslladar el CRAE a Juneda i fer-lo nou, en complicitat amb la Diputació, que es faria càrrec inicialment del 50% de l'obra. El consistori, per la seua banda, posava el terreny. Finalment, per incapacitat de la Generalitat, l'obra l'ha acabat assumint tota la Diputació.