LLEURE
- Juneda

El Concurs de Cassoles aposta per la continuïtat en el 40è aniversari

Si fins ara la data de la festa familiar i gastronòmica per excel·lència de Juneda depenia del calendari de Pasqua, ara s’ha fixat en un cap de setmana concret, sempre el mateix: el primer de juny.

(foto: Xavi Minguella)

Quan és el Concurs de Cassoles de Juneda? Fins ara, la resposta depenia dels càlculs relacionats amb la Segona Pasqua i, per tant, podia caure tant al mes de maig com al mes de juny. La comissió organitzadora va decidir l'any passat deixar aquest sistema i fixar una data, sempre la mateixa: el primer cap de setmana de juny. El 2017 no es va notar el canvi, perquè es va donar el cas que el diumenge abans de la Segona Pasqua ja va caure en el primer cap de setmana de juny. És aquest any quan es nota la diferència: segons el sistema tradicional, el Concurs s'hauria d'haver fet el 20 de maig, però amb el nou mètode es fa el 3 de juny. Tot i que no agrada a tothom, el canvi vol estabilitzar el calendari i l'organització i evitar coincidències no desitjades, per exemple amb l'Aplec del Caragol de Lleida, on cada vegada participen més junedencs, sobretot des de la creació de la penya Ullà fa dos anys.

Cap de setmana
El Concurs de Cassoles com a tal, és a dir, la preparació i menjada al voltant de la banqueta del canal, és el diumenge, però ja fa temps que la festa s'estén al llarg del cap de setmana i arrenca ja divendres, enguany amb un tast de vins organitzat per l'associació Tastavins de Juneda, també creada recentment, i que esgota aviat el centenar de places disponibles. L'any passat ja es va inaugurar el cap de setmana amb la mateixa activitat i, certament, el conjunt de la programació segueix una línia continuista respecte als tres anys que fa que està en funcionament la nova comissió organitzadora. Activitats per a totes les edats, exposició de cotxes clàssics, cercaviles, concerts... apareixen al programa pràcticament iguals que en l'edició anterior. 

Vessant familiar
Cal recordar que la pluja va obligar l'any passat a suspendre algunes activitats i en va deslluir altres, com alguna cercavila, la cursa de caragols o l'espai de jocs i activitats infantils i familiars del diumenge al matí, que, per tant, es pot dir que és novetat d'enguany, sempre que les condicions meteorològiques respectin la jornada, cosa que fins a l'últim moment serà una incògnita. Al carrer Urgell hi haurà contacontes, taller de bombolles, de globoflèxia, un sorral per als petits, etc. L'èmfasi en el vessant familiar es fa present també el dissabte al matí, en aquest cas a la carpa, amb tallers de manualitats vinculats a elements de la cassola i jocs sensorials, amb la col·laboració de Mercè Barrufet. Des de l'organització, però, es recorda que "no és una guarderia". L'espai habilitarà, també, una zona d'alletament per qui ho necessiti i es farà vermut per als adults. 

El dissabte a la tarda torna, també, la cursa i caminada per la banqueta de la Quarta Séquia, que ja és el cinquè any que es fa i que compta amb quatre circuits, dos de caminada i dos de cursa. [v. SomEsports, núm. 9]. Dels pocs canvis perceptibles aquest any hi ha un major ús de la carpa com a zona on concentrar activitats, quan en anteriors ocasions s'havia recorregut més al recinte de les piscines. "A la carpa hi cap més gent i l'any passat, per exemple, sort en vam tenir, perquè a l'espectacle de Quim Masferrer no hi cabia ni una agulla", expliquen fonts municipals. Enguany, l'actuació final la protagonitza Peyu, el popular humorista del programa APM!, de TV3, amb un espectacle que combina explicacions seues i àudios.

Participació creixent
Malgrat el mal temps, l'any passat es van inscriure 101 colles al Concurs de Cassoles, una xifra que feia temps que no s'assolia i que des de l'organització atribueixen a la feina que aquests anys ha desenvolupat la comissió organitzadora. La festa aplega una quantitat important de jovent i, en aquest sentit, 40 anys després de la seua creació, el relleu sembla més que garantit. Aquest any es vol establir, a més, un premi de colles juvenils, que ja estava previst per l'any passat però va ser, també, una de les coses que la pluja va deslluir i, finalment, es va ajornar.