COMARCA
- Bellaguarda , L'Albagés

Les escoles de l'Albagés i Bellaguarda, guanyadores del concurs de recollida de piles usades

Encapçalen el rànquing de Catalunya de centres amb més piles recollides en general i més piles recollides per alumne, respectivament.

(foto: Dept. Territori i Sostenibilitat)

L’escola Mare de Déu de Montserrat, de l’Albagés, i Els set focs, de Bellaguarda, són els centres de Catalunya que més piles han recollit en el concurs Apilo XII. Concretament, l’escola de l’Albagés ha presentat 2.445 quilos, cosa que li atorga un premi de 2.500 euros. Per la seva banda, l’escola de Bellaguarda ha recollit 105 quilos per alumne, xifra que li serveix per haver obtingut el premi, també de 2.500 euros, a l’escola que més piles ha aportat per alumne. De fet, la que més era la de l’Albagés, amb 163, però les bases del concurs estableixen que un mateix centre només pot optar a un sol premi. 

El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, acompanyat del president d'Ecopilas, José Pérez, el director general d'ERP Espanya, Matías Rodrígues, i el director comercial de Recyclia, Julio Lema, han lliurat aquest dimarts els premis de la quarta edició de l’Apilo XII, que promou la recollida selectiva de piles entre la comunitat educativa i que en aquesta edició ha acumulat 56.072 quilos en total, amb la participació de 919 escoles.

Aquesta és una iniciativa organitzada des del 2015 per l'ARC i els sistemes integrats de gestió Ecopilas, ERP, UNIBAT i ECOLEC per sensibilitzar i promoure la recollida selectiva de bateries entre els escolars. Del total dels centres inscrits, 561 han estat de Barcelona, 121 de Girona, 101 de Lleida i 136 de Tarragona. 

Normativa europea
El concurs va néixer amb la voluntat de contribuir al compliment de la normativa europea, que establia que, a partir de l'any 2015, un 45% de les piles i acumuladors portàtils que surten al mercat s'havien de recollir selectivament. Les últimes dades de recollida selectiva de piles, corresponents al 2017, mostren un augment de les tones de piles separades respecte anys anteriors. Així, el 2017 es van recollir a Catalunya 1.481 tones, mentre que el 2016 havien estat 1.141 i el 2015, 904. L'índex de recollida de piles assolit l'any passat arriba al 75%, per sobre del que estableix la normativa vigent de cara al 2020, que és del 50%.