MEDI AMBIENT
- Juneda

La banqueta de Juneda es torna a reivindicar amb la caminada nocturna

Demà dimarts té lloc la 22a edició, aquesta vegada aigües avall, que ve precedida de jornades de neteja de la zona per part de voluntaris.

(foto: ADPN La Banqueta)

L’associació de defensa del patrimoni natural La Banqueta, l’ecocentre les Obagues i l’Ajuntament de Juneda han organitzat per demà dimarts la 22a caminada “La lluna i la banqueta”, una passejada nocturna per un tram de la quarta séquia del Canal d’Urgell. La cita, que des de fa anys esdevé multitudinària, vol servir per reivindicar aquesta zona, una de les poques de tota la infraestructura hidràulica que es conserven amb arbrat i amb una important diversitat de flora i fauna, així com un lloc predilecte de passeig i esport per a molts junedencs. “És un patrimoni que cal mirar com una sola unitat, que forma part del nostre paisatge i que cal preservar”, diu l’organització.
Prèviament a la jornada de demà, l’associació La Banqueta ha dut a terme dues sessions de treball voluntari, el 7 i el 16 d’agost, per netejar, desbrossar i esporgar les arbredes de plàtans de les partides del Bas i del Cos. 

Aigües avall
Com ja és costum, cada any es fa la caminada en un sentit diferent. Aquesta vegada toca aigües avall, és a dir, cap a l’oest, un tram de llera tradicional, no revestida amb formigó i amb major biodiversitat. Se sortirà a les 10 de la nit del portal del Marca i s’anirà fins al Pont Negre pel marge esquerre del canal, es retornarà pel marge dret i acabarà a les piscines municipals, que estaran obertes per al bany nocturn. Com sempre, hi haurà xocolatada per als participants de la caminada.

Sense residus
Des de l’any passat, l’organització es va proposar anar eliminant progressivament els residus no orgànics que genera la caminada. Per això, torna a demanar que els participants portin un vas reutilitzable, que servirà tant per agafar aigua a l’avituallament del Pont Negre (aigua que enguany s’ha portat de Rocallaura) com per a la xocolatada final. En cas de no portar-lo, se’n podrà adquirir un a les piscines per un euro, retornable si es torna el vas.