CARRETERES

La Generalitat no demana l'allargament de la desviació bonificada de camions fins a Lleida

El ministre de Foment havia instat l'executiu català a portar-ho a la comissió bilateral d'Infraestructures d'aquest dilluns però el conseller no ho ha posat sobre la taula i insisteix en desdoblar l'N-240.

(foto: Gencat)

El govern català no ha aprofitat l’ocasió de la comissió bilateral d’infraestructures entre Estat i Generalitat, celebrada aquest dilluns 15 d’octubre a Barcelona, per reclamar l’allargament de la desviació bonificada de camions de la carretera N-240 a l’autopista AP-2 entre les Borges i Lleida, tal com reclamaven partits i entitats de les Garrigues, així com diversos ajuntaments. 

La setmana passada, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, havia obert la porta a aplicar entre les Borges i Lleida-Soses la mateixa mesura que va entrar en vigor el 2 de setembre per al tram Montblanc-les Borges, és a dir, la desviació obligatòria de vehicles pesants, amb descomptes al peatge de fins el 50%. Ja al setembre, diverses veus, com la plataforma Rescap-2, van assenyalar que el tram més conflictiu era entre les Borges i Lleida i, per tant, la necessitat d’ampliar la mesura. En una sessió al Senat i preguntat pel senador borgenc Miquel Àngel Estradé sobre aquesta possibilitat, Ábalos va coincidir a valorar-ho com una mesura efetiva per reduir la sinstralitat i va instar el govern català a demanar-ho en el marc de la comissió bilateral, que feia 11 anys que no es reunia.

La reunió, però, va centrar-se en la manera com l’Estat ha de satisfer el deute en infraestructures derivat de la disposició addicional tercera de l'Estatut, uns 759 milions d’euros, a més dels del període 2009-2013, pendents de concretar. La trobada va acabar sense acords concrets però amb el compromís de crear un grup de treball per decidir la manera tècnica i jurídica de fer aquest pagament. Fonts de la conselleria de Territori i Sostenibilitat han confirmat a SomGarrigues que la qüestió de l’N-240 no es va posar sobre la taula però que hi haurà noves trobades per “desencallar temes no resolts”.

En una entrevista al canal 3/24 ahir mateix, el conseller Damià Calvet tampoc no va fer cap referència a la possibilitat d’allargar la desviació de camions fins a Lleida i, en canvi, va insistir en la necessitat de desdoblar tant l’N-240 com l’N-340.