COMARCA
- Les Borges Blanques

Els borgencs triaran la bandera del poble entre tres propostes

L'Ajuntament presenta les tres opcions i posarà en marxa del 29 d’octubre al 18 de novembre una consulta que s'havia anunciat ara fa un any i que es preveia dur a terme durant el mes d'abril.

Els borgencs i borgenques empadronats i majors de 16 anys podran votar, a partir del 29 d’octubre i fins el 18 de novembre, la versió de banera municipal que prefereixen d’entre les tres que ha presentat l’Ajuntament. Les votacions es podran fer amb un formulari imprès, amb els tòtems instal·lats a l'Ajuntament i a la biblioteca o de manera online a través de la web www.lesborgesblanques.cat. La proposta més votada es presentarà i votarà al ple de novembre i, posteriorment, s'enviarà al departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat per tal que l’oficialitzi.

Aquest procés ja es va anunciar l’octubre passat, arran de l’aprovació al ple d’una nova proposta d’escut heràldic i del restabliment de la denominació de Paeria. A finals de març, quan es va aprovar l’inici de l’expedient d’oficialització de la bandera municipal, el consistori va assegurar que durant el mes d’abril es faria difusió per la web i les bústies dels domicilis de les propostes avalades pel departament de Governació de la Generalitat, que aleshores eren quatre, i es procediria a les votacions, cosa que, finalment, es farà aquesta tardor.

El canvi d'ensenya se suma a l'adopció del nou escut, atès que el fins aleshores vigent no complia amb la legislació ni amb la normativa heràldica. Es reprenia, així, un procés iniciat l’any 2000 per corregir anomalies com la presència d'una vaca en lloc d'un bou o la corona superior, que no es correspondria amb la història del municipi. No obstant això, unes al·legacions presentades en aquella ocasió van fer que el procés quedés aturat, sense haver arribat a l'aprovació definitiva. Quant a la denominació de Paeria, la Generalitat no la va acceptar per manca de fonaments històrics, ja que “no es considera demostrat que l'Ajuntament hagués tingut mai la distinció de Paeria", explicava l’alcalde a Ràdio les Borges

Xerrada informativa
Aquest dijous, 25 d'octubre, l'Ajuntament ha organitzat a la sala Maria Lois de la Casa de la Cultura una conferència a càrrec del doctor en Dret administratiu de la Universitat de Barcelona, Vicenç Aguado, en què s'explicaran les característiques del nou escut, que el consistori utilitza des de fa mesos. Aguado és l’autor de l’informe del Centre d’Estudis de les Garrigues en què es raonava el canvi d’escut.