LLEURE
- Les Borges Blanques

Publiquen vídeos inèdits de les primeres trobades de gegants, grallers i correfocs de les Borges

Els diables i tabalers del grup Recerca recuperen imatges de les cercaviles de Festa Major dels anys 1983, 1991, 1994 i 1997.

Els diables i tabalers del grup Recerca han publicat a les xarxes socials un vídeo amb fragments d’algunes edicions de la trobada de gegants, grallers i correfocs de les Borges Blanques d’anys enrere, concretament, del 1983 (la primera que es va celebrar), 1991, 1994 i 1997.  A les imatges, procedents de l’arxiu Macià-Farré (Francesc Macià va ser un dels impulsors del grup Recerca i de la mateixa trobada), s’hi pot veure diferents moments de la festa, com la plantada i preparatius de diferents colles de gegants al voltant del passeig del Terrall, la cercavila en si i els correfocs.

Al vídeo s’hi pot veure, entre altres, gegants del grup Vivall, que s’havia fundat el 1985 i que aleshores representava figures de les Borges, d’Alcanó i de Puiggròs; o la façana de l’actual cafeteria Slàvia, que el 1991 encara acollia un pub. També hi apareix Felip Garsaball, conegut com Felip del Pom, responsable del canó del Salo i membre de la colla gegantera local durant molts anys, que va morir el 2014 a l’edat de 68 anys. Una de les facetes de la festa que al cap del temps va desaparèixer i que surt a les imatges és la remullada que es feia des de diversos balcons de la plaça cap als joves aplegats a davall, que ho demanaven insistentment abans de l’inici del correfoc. La pràctica es va recuperar l’any 2017, però limitada a un carrer fora de la plaça i a càrrec dels bombers.