LLEURE
- Cervià de les Garrigues

El pantà de l’Albagés obligarà a traslladar l’Aplec de les Besses fora de la zona inundable

Per l'edició d'aquest 2019 no es preveuen canvis, però és probable que sigui l'última que es fa a l'emplaçament habitual.

La trobada fa 50 anys que se celebra. FOTO: Xavi Minguella

Una de les conseqüències indirectes de la futura posada en marxa del pantà de l'Albagés serà el trasllat de l'Aplec de les Besses, de Cervià, que fa 50 anys que se celebra a principis de juny a tocar de la llera del riu Set, a la zona de lleure pròxima a l'antic poblat del mateix nom.
Per l'edició d'aquest 2019 no es preveuen canvis, però és probable que sigui l'última que es fa a l'emplaçament habitual. Quan s'hagi de traslladar, el consistori ja té previst celebrar l'Aplec al voltant més immediat de l'ermita, situada en una zona elevada. De fet, el propietari d'un terreny adjacent ja l'ha donat a l'Ajuntament per a aquest efecte. Quan la festa se celebri a dalt, això sí, s'haurà d'habilitar l'espai, ara erm i sense ombres. "Si s'ha de condicionar, el condicionarem, la qüestió és poder continuar fent l'Aplec", explica l'alcaldessa, Mercè Rubió.
L'Aplec va néixer el 1969 de la mà d'un grup de joves i se celebrava a l'entorn d'una ermita que encara estava en ruïnes i amb el sostre esfondrat. Era una ocasió, també, d'expressió de la catalanitat, encara en ple franquisme.