MEDI AMBIENT

La presència de micropartícules a l'aire de les Garrigues, la més elevada de Catalunya

L'estació mesuradora de Juneda registra aquest matí 53 mg/m3, més que les estacions de Barcelona i àrea metropolitana.

(foto: arxiu)

L’estació de mesurament de la contaminació atmosfèrica que la Generalitat té al pla del Molí de Juneda, l’única a les Garrigues, ha registrat aquest matí la dada més elevada de Catalunya en presència de micropartícules d’entre 2,5 i 10 micres (PM10), superant el valor límit diari de 50mg/m3 establert per llei com el de protecció de la salut humana. Mentre una de les estacions de Barcelona marcava 51 mg/m3, la de Juneda arribava als 53.

No és la primera vegada que les Garrigues se situen entre els llocs de Catalunya més contaminats per partícules fines en suspensió. A finals de juny i a principis de juliol ja hi va haver episodis similars de superació dels 50mg/m3. El dia 7, per exemple, Barcelona i Juneda van ser les úniques superacions del llindar de la salut humana registrades, cosa que va obligar la Generalitat a emetre un avís preventiu. En altres ocasions anticiclòniques, com les de la tardor del 2017, la xifra fins i tot ha tingut mitjanes diàries de fins a 70 i 80 mg/m3, amb puntes horàries de més de 300. En aquella ocasió, es donava la circumstància que la contaminació disminuïa els caps de setmana, quan sol baixar l’activitat industrial. 

Les partícules fines en suspensió provenen d’emissions a l'aire per part de focus com el trànsit o la indústria, així com d’emissions domèstiques o fonts naturals com la pols africana. Augmenten les afeccions respiratòries i cardiovasculars, agreugen l'asma i els símptomes respiratoris i incrementen la mortalitat per malalties cardiovasculars i respiratòries i per càncer de pulmó.  

De partícules fines n’hi ha d’entre 2,5 i 10 micres i d’inferiors a 2,5. Aquestes més petites són les més perilloses, ja que passen els filtres del cos humà i fan cap directament a les zones perifèriques dels bronquíols. A l’estació de Juneda, com a la resta de les de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat en diferents zones del país, només es recullen dades de PM10 i, per tant, es desconeixen els nivells de PM2,5.