ECONOMIA
- Bellaguarda

Bellaguarda obrirà l'any que ve un obrador compartit

L’Ajuntament vol obrir el projecte a la comarca, per crear un viver d’empreses agroalimentàries de les Garrigues i en especial de les Garrigues Altes.

(foto: arxiu)

El passat 14 de juliol, l'Ajuntament de Bellaguarda coneixia que era un dels beneficiaris dels ajuts destinats a l'aplicació del desenvolupament local participatiu que concedeix el programa Leader, que depèn de la Unió Europea. Per tant, la subvenció de 63.000 € donava viabilitat al projecte de crear un obrador agroalimentari compartit en aquest poble de les Garrigues Altes. Aquest projecte ja es recollia dins del Pla Estratègic de Bellaguarda i de les Garrigues Altes, i també constava al pla estratègic comarcal. S'emmarca en la línia estratègica de competitivitat empresarial i en el projecte Impuls de l'activitat agroalimentaria de Qualitat per fomentar la transformació agroalimentària a petita escala a partir dels productes agraris propis. D'entrada, està pensat com a obrador per a transformació de vegetals, tot i que es podrà anar adaptant dins de les possibilitats, per integrar els projectes que demanin fer-ne ús. El projecte busca afavorir l'autoocupació, proporcionar un valor afegit a la producció primària, donar sortida als excedents agrícoles i ramaders, generar dinàmiques de cooperació i treball en xarxa, a banda de generar riquesa en termes econòmics, ambientals i socials. Està previst que a principis de juliol del 2020 el nou obrador entri en funcionament.

Projecte global
Tot i que la gestió de l'obrador correspondrà a l'Ajuntament de Bellaguarda, des del consistori es vol obrir el projecte a tota la comarca, per tal de crear un viver d'empreses agroalimentàries de les Garrigues i en especial a les Garrigues Altes. Encara no s'ha considerat quin serà el model de gestió, malgrat que des de l'Ajuntament ressalten que per a aquest tipus de projectes consideren òptima la gestió col·lectiva de l'equipament; és a dir, compartir l'espai i les eines necessàries i també altres parts del procés en què la cooperació entre els productors és fonamental, com, per exemple, en la difusió i la comercialització del producte o la relació amb les xarxes agroecològiques del territori. "Hem de tornar a aprendre a treballar en equip i a valorar l'impacte i el benefici del treball més enllà de l'esfera individual", assegura Sílvia Pallejà, agent d'ocupació i desenvolupament local de Bellaguarda.