SALUT
- Juneda

Convoquen una manifestació a Juneda contra la crema de residus

La plataforma Aturem la Incineradora vol mostrar el seu rebuig al projecte de Nova Tracjusa que vol utilitzar residus com a combustible.

(foto: arxiu)

Sota el lema “Salut sí, incineradora no”, la plataforma Aturem la Incineradora a Juneda ha convocat per aquest dissabte a la tarda una manifestació de rebuig al projecte de Nova Tracjusa, una de les dues plantes de tractament de purins que hi ha a la població que vol utilitzar com a combustible el gas derivat de la combustió de residus urbans.

La manifestació, que compta amb el suport d’associacions com La Banqueta de Juneda i Fem Llavor de Torrgrossa, sortirà de la plaça Catalunya, on es llegirà un manifest i hi haurà xocolatada. Després de mesos havent organitzat xerrades a Juneda i a diferents pobles de l’entorn, aquesta és la primera mobilització d’aquest tipus, a banda de les concentracions que s’han fet davant del Consell Comarcal amb motiu de la visita d’algun responsable polític de la Generalitat.

Per la seva banda, Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), l’entitat propietària de la planta i impulsora del projecte, ha repartit aquests dies a tots els domicilis, com a mínim, de Juneda i les Borges Blanques tríptics sobre l’associació i sobre el polèmic projecte, en què insisteix que el nou sistema és “respectuós amb la salut i el medi ambient” i que s’implementarà un “sofisticat sistema de seguretat per evitar qualsevol situació de risc”. 

Oposició institucional
A més d’un notable rebuig ciutadà i de col·lectius i partits polítics a la crema de residus, el projecte Nova Tracjusa tampoc és ben vist per organismes com el Consell Comarcal de les Garrigues, que aquest estiu es va posicionar i va demanar la retirada del projecte per ser, aquesta, una zona “que ja en l'actualitat es veu molt saturada d'emissions per altres plantes existents”, deia el manifest aprovat, un manifest pel qual es va iniciar una recollida de signatures i que va rebre l’adhesió de diversos alcaldes de la comarca.

Així mateix, a l’estiu del 2017, el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució en què instava el Govern a "no impulsar plantes de tractament de purins que vulguin utilitzar la combustió èrmica, inclosa la gasificació de residus municipals, industrials o els seus derivats". La resolució va rebre els vots favorables de Junts pel Sí, tot i que amb discrepàncies internes del PDeCAT.

Amb tot, el projecte compta des del passat mes de juny amb l’autorització ambiental provisional del departament de Territori i Sostenibilitat que, si no hi ha objeccions, passaria a ser definitiva, amb la qual cosa ja podrien començar les obres necessàries per actualitzar les instal·lacions.