COMARCA, LLEURE

Diumenge amb cinc festes de l'oli nou

El 8 de desembre coincideixen les celebracions de Castelldans, Cervià, l'Espluga Calba, els Torms i Torrebesses.

(foto: Xavi Minguella)

Com acostuma a passar al voltant dels primers festius del mes de desembre, són diversos els pobles de la comarca que hi programen les seves festes oleícoles per a presentar els primers litres de la temporada. És el cas de Castelldans, Cervià, l’Espluga Calba, els Torms i Torrebesses, que les celebren tots quatre el diumenge dia 8.

A Castelldans serà la primera festa de l’oli després de la fusió de les cooperatives de Sant Fortunat i de Castellfruit, una posada de llarg que arriba amb bona part del terme regant ja del Segarra-Garrigues i una altra part pendent de fer-ho pròximament. A la pràctica, això suposarà l'estabilització de la producció d'oli, és a dir, la garantia d'un topall per sota del qual ja difícilment es tornarà a baixar, cosa que en l'agricultura de les Garrigues és un respir. De fet, la sequera extrema d'aquest any era una amenaça greu per a la campanya de l'oliva, que les pluges de l'octubre van ajudar a mitigar però que, sobretot, han estat les finques en reg les que han permès salvar la temporada i assegurar uns nivells d'oli equivalents als d'un any de producció normal, això és, entre 130.000 i 150.000 kg d'oli. A més de l’esmorzar popular, les parades de productes artesans i d’associacions locals i de la mostra de cotxes antics, la jornada inclou una xerrada de la xef Montse Freixa sobre les propietats de l’oli de Castelldans i els plats més adequades per combinar-lo.


(foto: X.Minguella)

A Cervià, on els últims anys s’havia combinat la festa de l’oli amb la del safrà, aquesta vegada serà exclusivament de l’oli. Hi haurà esmorzar popular amb l’oli nou de la campanya, a continuació  visites guiades al molí per mostrar com funciona, un espai per a manualitats adreçat a nens i nenes, una xerrada sobre oli i salut a càrrec de la metgessa nutricionista Antonieta Barahona, la presentació del nou oli prèmium “Besses” i un tast d’olis guiat per Pilar Pardell, membre del Panell de Tast Oficial de Catalunya. Clourà la jornada un dinar i, a la sobretaula, un concert del Grup Orquestra Castellband.


(foto: X. Minguella)

A l’Espluga Calba serà el sisè any en què es el protagonisme és doble: l’oli de la cooperativa, d’una banda, i la roba de la cooperativa tèxtil John Fil, d’aquí el nom de Fira Oleotèxtil. Començarà amb un esmorzar popular d'entrepans de llonganissa a la brasa i pa torrat amb oli nou Spelunca i inclou una mostra de treballs de fusta fets per Josep Gabarra i una visita guiada i gratuïta al castell de la població, on hi ha l'Espai Antoni Ferrer. A partir de mig matí, a la cooperativa John Fil hi haurà un espai de venda de punt de la marca STJOR, amb dissenys del televisiu Òscar Dalmau i altres marques a preus especials. En aquest mateix espai es farà una jornada de portes obertes i exposició de fotografies per commemorar el 50è aniversari de l’entitat, per la qual han passat més de 500 treballadors i treballadores des de la seva creació. 


(foto: X.Minguella)

Als Torms arriba l’11a edició de la Festa de l’Oli Nou, també amb esmorzar popular, que per dos euros inclou l’entrepà i la participació a un sorteig. L’import es descomptarà si es fa una compra mínima de 20 euros a la cooperativa. Enguany, a més, s’ha convocat una exhibició d’allioli, a la qual els participants han de portar les eines que considerin i la cooperativa i l’Ajuntament faciliten els ingredients.


(foto: X.Minguella)

També a Torrebesses celebren l’11a edició de la Festa de l’Oli, en aquest cas emmarcada dins el cicle Camins d’Or Líquid que promouen el Consell Comarcal del Segrià, els ajuntaments dels pobles garriguencs d’aquesta comarca i les cooperatives. I, com als Torms, també hi ha un moment reservat per a l’allioli, amb un concurs amb premis de 5 litres d’oli per als guanyadors de diferents categories. En aquest cas, la inscripció, de 5 euros, inclou morter, mà de morter, oli i alls. A continuació hi ha esmorzar popular, on es tastaran els alliolis participants, i un recorregut guiat per la vila que inclou el molí de Bep de Canut i la Ruta Monumental.


(foto: Arxiu)

Seguint la temporada de festes oleícoles, el cap de setmana següent serà el torn de les de Llardecans i la Pobla de Cérvoles, totes dues el diumenge dia 15.