ENERGIES

Obren expedient a Endesa pels talls en el subministrament elèctric

Ho ha anunciat avui a l'emissora radiofònica UA1 Ràdio, el director dels Serveis Territorials d'Empresa i Coneixement a Lleida, Ramon Alturo, arrel de la problemàtica viscuda la darrera setmana a les Garrigues, l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà

Els microtalls son una constant des de l'inici del 2020. FOTO:Xavi Minguella

El departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat ha obert un expedient informatiu a l'empresa Endesa arran dels talls de subministrament elèctric que van patir la darrera setmana diverses poblacions de les Garrigues, l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà durant el pas de la borrasca Gloria per terres catalanes. Així ho afirmava avui Ramon Alturo, director dels Serveis Territorials d'Empresa i Coneixement a Lleida, en una tertúlia de l'emissora radiofònica lleidatana UA1. Alturo ha declarat que resten a l'espera de conèixer l'expedient informatiu per valorar si s'aplica algun tipus de sanció a la companyia.

Fonts del departament confirmen l’obertura de l’expedient i asseguren que “ja s'està preparant la incoació d'un expedient informatiu amb l'objectiu de recopilar tota la informació relativa a la reposició del servei elèctric durant el temporal  per part de la distribuïdora Endesa, per tal de conèixer-ne tots el detalls i analitzar si la seva actuació s'ha ajustat a allò que indica la Llei de Garantia i Qualitat del Subministrament Elèctric de Catalunya”

Reunió Consell-Endesa

Per altra banda, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, confirmava a Som Garrigues que ja han programat una reunió amb Endesa per tal de posar fil a l'agulla a aquesta problemàtica que a la comarca, a banda dels talls derivats de la borrasca, també es fa sentir amb constants microtalls a la part centre i sud. "Fa pocs anys, aquest problema de talls i apagades el va sofrir la zona de la Floresta, Fulleda, etc. Llavors, vam reunir-nos amb l'empresa per reclamar més inversió i a partir d'aquí el servei va millorar. Volem que ara facin el mateix amb la part afectada de la comarca" ha assegurat Setó.

Reclamacions al Baix Llobregat

Els alcaldes de Sant Climent de Llobregat, Torrelles de Llobregat i Corbera de Llobregat també van reclamar dilluns al director general d'Energia, Pere Palacín, que s'obrís un expedient a Endesa pels talls de llum que milers d'abonats han patit durant el temporal Gloria. En representació d'altres municipis del Baix Llobregat afectats com Begues, Cervelló, El Papiol, Santa Coloma de Cervelló, La Palma de Cervelló i Pallejà, els tres batlles van criticar la gestió que l'elèctrica ha fet de l'emergència i van denunciar el mal estat de la xarxa elèctrica en aquests municipis. A tall d'exemple, asseguren que existeixen zones afectades per les ventades de l'any 2009 que mai s'han reparat de manera definitiva i d'altres que després de més de 30 anys sense invertir-hi són focus habituals d'incidències i talls en el subministrament.