SALUT
- Redacció / Aspa , Juneda

Aspa també imprimeix protectors en 3D per als hospitals

D'altra banda, l'associació Talma, de Juneda, ha aconseguir els diners per comprar també un aparell.

(foto: Aj. Aspa)

Divendres dia 3, l’Ajuntament d’Aspa va posar en marxa la impressora 3D que ha comprat per fabricar suports de viseres de protecció facial per al personal sanitari dels hospitals de Lleida. “Ara ens falta posar-hi la pantalla de plàstic i esperem que el cap de setmana poguem fer les primeres entregues”, explica l’alcaldessa, M. José Invernon, que afirma que ja els n’han demanat dels hospitals Santa Maria i Arnau de Vilanova.

La iniciativa va sorgir al veure que altres pobles ho estaven fent. “Ens va semblar una bona idea per ajudar els sanitaris i la gent que està exposada al contacte directe amb altres”, diu Invernon, i es va obrir la possibilitat que la gent fes aportacions per comprar l'aparell. Finalment, s’ha pogut comprar únicament amb aquestes aportacions, tant de la gent d’Aspa com d’altres indrets. Tant la cooperativa com el jovent del poble també han col·laborat en la campanya. Sobre l’ús que es pugui fer de la impressora un cop passi la necessitat del material, encara no està decidit. “Potser a la cooperativa pot fer servei, o a l’Ajuntament, no ho sabem encara, ho haurem de valorar al seu moment”, diu l’alcaldessa.

Talma també s’hi posa
El passat cap de setmana, l’associació  Talma de suport a persones amb discapacitat va posar en marxa una campanya de micromecenatge per poder adquirir un aparell de les mateixes característiques. “L'atenció a les persones és ara més important que mai i els professionals d'atenció, des dels sanitaris fins als educadors i gerocultors, han de treballar amb unes garanties de seguretat, per elles i per les persones que atenen”, expliquen, i lamenten que “la falta de material és notable”. L’objectiu era assolir els 5.500 euros necessaris per comprar l’aparell i els consumibles, i actualment ja se’n porten més de 6.000. La diferència es destinarà a comrpar material sanitari com pantalles de protecció, mascaretes i protectors de portes.

L’Ateneu Garriguenc, pioner a la comarca
A finals de març, l’Ateneu Popular Garriguenc, amb seu a les Borges, va ser el primer a encetar una campanya de recollida de donacions per comprar una impressora 3D i posar-se a fabricar viseres. L’èxit de la campanya va ser tal que en només 7 hores es van aconseguir els 5.500 euros necessaris. Finalment se’n van recaptar més de 13.000, de manera que es van comprar dues impressores, amb què aquests dies ja s’han elaborat unes 400 peces, que s’han donat a Talma, al CAP de la Granadella, a les residències d’avis de Juneda, al servei d’ambulàncies del CAP de les Borges, a SAD Accent Social, a la comissaria de Mossos d’Esquadra de les Borges, a la Policia Local de Juneda, al consultori mèdic de Juneda, a la residència d’avis de les Borges, a diverses farmàcies i comerços de les Garrigues, als Bombers voluntaris de la Granadella i a alguns voluntaris de la comarca. Fonts de l’Ateneu expliquen que els en queda repartir a comerços de les Borges i Juneda, a la resta de voluntariat i a algun comerç i Mossos de fora de la comarca. Amb tot, l’entitat no para de rebre peticions de material i aquelles comandes rebudes de comarques com el Pla d'Urgell i el Segrià les han derivat a altra gent que també està fent material.