LLEURE
- Redacció / Juneda

#Femles, la crida a mantenir l’esperit del Concurs de Cassoles de Tros de Juneda

Aquest primer cap de setmana de juny havia de tenir lloc la 42a edició, que la Covid-19 obliga a canviar completament de format.

(foto: Xavi Minguella)

La 42a edició del Concurs de Cassoles de Tros de Juneda, prevista pel primer cap de setmana de juny, quedarà gravada a la memòria. No per una decisió més o menys encertada del jurat, ni pel bon temps o mal temps que haurà fet, ni per la gràcia que hi posa la xaranga, ni per la quantitat de visitants vinguts d'arreu, ni per l'humor de l'espectacle teatral, ni pels més ràpids de la cursa per la banqueta, ni pels jocs al carrer, ni pels cotxes antics, sinó precisament per l'absència de tot això. La crisi sanitària de la pandèmia de la Covid-19, iniciada al mes de març, encara és lluny de resoldre's i la situació obliga, per tant, a anar suspenent o, en el millor dels casos, limitant quasi totes les activitats públiques, i encara més les que suposen multitud de gent, com és el cas de la festa junedenca del primer cap de setmana de juny. Hi ha l'antecedent pròxim del 2017, quan la pluja va impedir que les colles cuinessin i dinessin a la banqueta de la Quarta Séquia, però en aquella ocasió es van poder mantenir els actes de divendres i de dissabte, la gent va cuinar, menjar i celebrar les cassoles resguardada a les entrades de les cases, sense temors ni distàncies físiques ni limitacions d'assistents, i el jurat i l'actor Quim Masferrer van recórrer els carrers del poble recollint mostres per emetre el veredicte.

Aquest any, en canvi, serà molt diferent. Seran unes cassoles celebrades íntegrament a casa, sense activitats públiques, sense visitants, sense jurat ni concurs. Malgrat aquestes circumstàncies, la Comissió de Cassoles de Tros i l'Ajuntament de Juneda no han volgut llançar la tovallola i animen els junedencs i junedenques a celebrar-les igualment; a casa (o al tros), però celebrar-les. #Femles, és el lema. I amb aquest esperit, associacions locals han fet vídeos amb missatges d'esperança i una crida a que la pandèmia no faci perdre les tradicions. No hi haurà el bullici de gent ni els retrobaments i abraçades habituals, però els junedencs i junedenques, enguany, miraran més endins que mai, vers l'essència de la festa, per fer de l'enyor una autoafirmació de comunitat i revalorar l'amistat i l'alegria, així com enfortir la relació familiar entre generacions. La cassola com a tal, el plat, la menja, els ingredients, el gust, la seva història, la manera de fer-la, rebrà més atenció que mai i estarà més carregada de simbolisme que mai. Els espinacs, les patates, la carn, els caragols, l'albergínia, la ceba, seran més venerats, més assaborits, i més presents a les fotos que es faran.

Cinc challenges
Per amenitzar la festa i que no quedi només en l’àmbit domèstic, la Comissió de Cassoles de Tros convida aquells que facin cassola a casa a participar d'un seguit de reptes i a compartir-los a les xarxes en forma de vídeo. Entre els vídeos que s’envïin se sortejaran cinc pernils. Per participar-hi s’ha de reptar tres amistats al penjar el vídeo, posar l’etiqueta #CassolesJunedaaCasa i etiquetar l’Ajuntament per poder-lo compartir. Qui no tingui xarxes socials pot enviar el vídeo al telèfon 608955156. Els reptes consisteixen en fer malabars utilitzant el màxim nombre de patates, pelar tres cebes i emocionar-se amb llàgrimes als ulls, aconseguir que un caragol faci una cursa d'1 metre amb el millor temps, fer una coreografia amb l'himne del F.C. Juneda i convèncer l’organització que la cassola participant “és la millor d'aquesta edició”.

Cassola comunitària
L'organització també manté la tradició de cuinar cassoles per a qui no se la faci i en vulgui menjar igualment aquell dia. Les racions es podien reservar fins el 29 de maig i s'hauran d'anar a buscar a la Pista Parc Alegria a l'hora indicada, una sola persona per comada i amb mascareta, guants i respectant la distància de seguretat. Per cinc euros, un plat de cassola i una grapat de cireres.

Concursos infantils
Per escalfar motors, enguany també s'han convocat dos concursos adreçats a nens i nenes fins a 12 anys, un de manualitats i un de dibuix. El de manualitats pot ser amb qualsevol tècnica artística -excepte el dibuix- amb la festa de les Cassoles de Tros de Juneda com a tema; i al de dibuix es vol que els infants plasmin la seva visió de com s'imaginen que serà la festa a casa. Els treballs, que es van publicant a les xarxes socials municipals, es poden enviar fins el 31 de maig i el jurat els valorarà durant la setmana de l'1 al 7 de juny, la prèvia al dia de la festa, i farà públic el veredicte també a través de les xarxes socials i el web de l'Ajuntament. Els premis en totes les categories d'edat seran lots de productes culturals i artístics, que s'entregaran quan sigui possible.
 

Una festa amb reconeixement oficial

El gener del 2019, el departament de Cultura de la Generalitat aprovava la inclusió del Concurs de Cassoles de Tros de Juneda al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. La festa celebrada el juny de l'any passat, per tant, va ser la primera ocasió d'estrenar el "segell". Aquest catàleg, posat en marxa l'any 2008, recull festes, manifestacions i celebracions comunitàries, així com elements festius amb vigència arreu de Catalunya, amb l'objectiu de preservar-los, difondre'ls i protegir-los. Això suposa, d'entrada, una major visibilitat més enllà de les Garrigues, però també l'accés a possibles ajuts econòmics o posar a disposició de tothom material documental de cadascuna de les festes catalogades, consultable al Centre de Documentació de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. El Concurs de Cassoles de Tros de Juneda és la tercera festa garriguenca que entra al llistat. Prèviament s'hi havia inclòs la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs de les Borges Blanques, l'any 2010, i el Desclavament i processó de l'Encontre de la Setmana Santa de la Granadella, l'any 2017.