ENERGIES
- Redacció / Les Borges Blanques

El punt de recàrrega de vehicles elèctrics de les Borges, a punt d'estrenar-se

L'Institut Català de l'Energia en va anunciar la instal·lació el desembre de l'any passat, tant a les Borges com a Juneda. Aquest últim municipi, però, és el que ha rebut menys subvenció de tots.

(foto: SG)

La instal·lació d’un punt de recàrrega de vehicles elèctrics que va començar el cap de setmana al Passeig del Terrall de les Borges Blanques està a punt de finalitzar. Amb una capacitat simultània de dues places, serà la primera estació d’aquest tipus a la comarca, fruit de les subvencions atorgades per l’Institut Català de l’Energia (Icaen) a 19 poblacions de Catalunya, entre les quals les Borges i Juneda, que s’afegien als més de 50 municipis on des del 2016 s’havien anat instal·lant. A banda de les Borges i Juneda, també havien sol·licitat l’ajut ajuntaments com els de Vinaixa i l'Albagés, però se'ls va denegar adduint que no eren poblacions prou grans ni prou cèntriques.

Les subvencions de l’Icaen es van resoldre a finals del 2019 i van atorgar 40.000 euros a les Borges Blanques i a altres capitals de comarca (algunes com Montblanc, Solsona i Gandesa en van rebre dues), per unes estacions amb un cost aproximat de 45.000. Al febrer, l’Ajuntament de la capital garriguenca es va adherir a l'Acord marc de mobilitat sostenible de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), que incloïa el subministrament del carregador, la legalització i els tràmits necessaris, així com el programari i control de gestió i el manteniment preventiu de l’estació per a un període d'un any. En aquell moment es va anunciar que els treballs començarien en les següents setmanes.

Altres poblacions no capitals de comarca també van rebre 40.000 euros, com Guissona, Ponts, Alcover o l’Espluga de Francolí, que en va rebre dues. Aquí va entrar també Juneda, però en el seu cas l’import de l’ajut es redueix a només 24.750 euros, l’únic de tota la llista amb aquesta xifra. Això fa que bona part de la inversió l’hagi d’assumir l’Ajuntament, que ara està mirant pressupostos i valorant quant haurà de pagar. Sigui com sigui, l’estació haurà d’estar feta a la tardor del 2020 i la intenció del consistori junedenc és posar-la entre el pavelló i la residència municipals. Actualment, els punts de recàrrega d’aquesta xarxa pública més propers són a Mollerussa, Lleida, Montblanc i Alcarràs.