CARRETERES
- Redacció / Juneda

L’Ajuntament de Juneda projecta una variant entre la carretera de Torregrossa i la Primera Màquina

El projecte es concep en dues fases i un cost total d’un milió d’euros. L’equip de govern vol fer la primera aquest mandat i confia que el finançament es pugui repartir entre Ajuntament, Diputació i Generalitat.

(Imatge: SG)

L'Ajuntament de Juneda ha aprovat el projecte per construir una ronda que enllaci la carretera de Torregrossa -prop de la rotonda de Talma- amb el pont de la Primera Màquina o del Tancat, passant pel camí d'accés a l'ecocentre les Obagues i darrere de la zona esportiva de les piscines i el camp de futbol. La idea, segons l'equip de govern, és treure trànsit pesant del nucli urbà. "Camions de porcs, de pinso, de purins, etc, ara han de passar tots pel carrer Fondo, on hi havia queixes de veïns", explica l'alcalde, Antoni Villas. El projecte té l'origen al 2015, quan la Diputació el va redactar a petició de l'Ajuntament; la tardor del 2019, aquest en va demanar la revisió per tirar-lo endavant, cosa que es vol fer en dues fases d'uns 600 metres de longitud cada una i un cost total d'un milió d'euros.

Finançament a tres bandes
La intenció del consistori és poder fer la primera fase (de la carretera de Torregrossa al camí de les Obagues) durant aquest mandat. Per fer-ho, però, caldrà signar un conveni entre Ajuntament, Diputació de Lleida i Generalitat per tal que cada Administració posi uns 170.000 euros. "És viable, no demanem res de l'altre món", diu Villas, que també explica que s'ha parlat amb quasi tots els propietaris afectats, a qui s'ofereix una indemnització de 4€/m2. "Penso que està bé, és el que paga la Generalitat en expropiacions, el traçat, a més, intenta agafar puntes de tros i no partir finques, i en un tram consisteix en eixamplar un camí municipal", precisa l'alcalde.

L'oposició hi discrepa
El projecte va ser aprovat al ple amb els vots a favor deJxCat. El grup Junts per Juneda -vinculat a ERC- hi va votar en contra al considerar que com a camí aslfatat és sobredimensionat. Que sigui un projecte deslligat del Pla Urbanístic, que no comenci a la rotonda sinó més avall i que el grup no n'estés informat fins una setmana abans del ple són altres motius que argumenta JxJ-AM per oposar-s'hi; sospita, a més, que es tracti d'una "concessió encoberta" als promotors de Nova Tracjusa, on es preveu portar i cremar residus. El PSC-CP, que es va abstindre, tampoc no veu amb bons ulls que l'obra no estigui prevista al POUM, "cosa que fa que les expropiacions siguin voluntàries" i creu que com a camí asfaltat és "exagerat" i se'n ressentirà el cost de manteniment. El grup és favorable a treure part del trànsir del poble però defensa que caldria fer arribar el projecte al pont de la Femosa, per recollir el trànsit vinculat a la cooperativa agrícola. El grup Juneda Som Totes també es va abstindre al discrepar sobre el traçat en el punt inicial.